NEMAČKA POLICIJA RASTERUJE DEMONSTRANTE: Aktivisti formirali ljudski lanac i postavili improviziranu barikadu od starih kontejnera

Tanjug

13. 01. 2023. u 17:00

NEMAČKA policija počela je danas da rasteruje klimatske aktiviste iz napuštenog sela Lucerat u saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija, koji danima protestuju zbog proširenja rudnika lignita Garcvajler.

НЕМАЧКА ПОЛИЦИЈА РАСТЕРУЈЕ ДЕМОНСТРАНТЕ: Активисти формирали људски ланац и поставили импровизирану барикаду од старих контејнера

Foto: Printskrin/Twitter/@RadioGenova

 - Ovde smo, glasni smo jer nam kradete budućnost - skandirali su učesnici protesta, koji su formirali ljudski lanac i postavili improviziranu barikadu od starih kontejnera, dok su se prema njima kretale policijske snage. Pojedini demonstranti pokušali su da spreče druge učesnike protesta da bacaju flaše piva na policiju, prenosi Rojters.

Policija je saopštila da su demonstranti, među kojima su mnogi nosili maske i fantomke, bacali kamenice i Molotovljeve koktele.

Energetska kompanija RWE, koja upravlja rudnikom, najavila je danas da će početi sa rušenjem nekadašnjeg naselja Lucerat.

 - RWE apeluje na skvotere da poštuju vladavinu prava i da na miran način prekinu nelegalnu okupaciju zgrada, postrojenja i mesta koja pripadaju RWE. Niko ne bi trebalo da rizikuje vlastiti život i zdravlje učestvovanjem u nezakonitim aktivnostima - saopšteno je iz ove kompanije.

Demonstranti su se okupili na protestu nakon što je regionalni sud u ponedeljak potvrdio raniju presudu o tome da se isprazni selo čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RW.

Policija je u utorak počela da uklanja barikade i odvukla mnoge akiviste s protesta.

Policija je pozvala demonstrante da izbegavaju nasilje i pokažu uzdržanost, navodeći da su pojedini aktivisti napadali njene pripadnike i bacali kamenice proteklih dana.

Protesti su pokazatelj sve većih napetosti oko klimatske politike Berlina, za koju ekolozi tvrde da je pala u drugi plan tokom energetske krize, koja je pogodila Evropu prošle godine, nakon napada Rusije na Ukrajinu, što je dovelo do povratka na koriščenje "prljavijih goriva".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ŠOKANTAN SNIMAK: Novak Đoković zabrinuo navijače kao nikad pre! Da li je sa njim sve u redu?! (VIDEO)