BORN UMIRUJE NAROD: Francuzi nezadovoljni penzionom reformom

Tanjug

14. 01. 2023. u 13:02

PENZIONA reforma je neophodna da bi se održala finansijska stabilnost celog sistema, a mostovi između vlade i sindikata nisu spaljeni uprkos najavljenom velikom radničkom protestu, najavljenom za 19. januar, izjavila je premijerka Francuske Elizabet Born za Inter radio, najslušaniju radio stanicu u Francuskoj.

БОРН УМИРУЈЕ НАРОД: Французи незадовољни пензионом реформом

Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Born je u radio emisiji pokušala da umiri većinu građana Francuske kojima se ne sviđa produženje radnog veka za dve godine. Po novom zakonu Francuzi će moći u penziju najranije sa 64 godine, prenosi Rojters.

- Dijalog nije gotov...imali smo brojne konsultacije sa sindikatima i njihove primedbe su nam pomogle da poboljšamo nacrt zakona i uzmemo u obzir neke individualne situacije na koje ranije nismo mislili - rekla je Born.

Slušaoci su mogli da postavljaju pitanja, a jedan od njih, učitelj Ksavijer, je rekao da je želeo da se penzioniše za nešto manje od dve godine, ali da mu nova reforma nalaže da mora da radi još jednu godinu.

- Posao počinje da me iscrpljuje. Zašto ovakva brutalnost - pitao je premijerku.

Born je odgovorila da bi za Francusku bilo brutalno da sasvim ostane bez penzionog sistema, ponavljajući mantru vlade da je reforma neophodna za stabilnost celog sistema.

Vlada nema većinu za izglasavanje ovog zakona i pokušaće da ubedi nekoliko konzervativnih poslanika da podrže ovaj nacrt zakona.

Penziona reforma je jedno od glavnih predizbornih obećanja predsednika Francuske Emanuela Makrona.

BONUS VIDEO: PREMINULA ELVISOVA ĆERKA - Snimci Urgentnog centra bolnice u koju je prevezena Liza Meri Prisli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

RUSI RASPOREĐUJU UBITAČNE RAKETE NA OSTRVU: Jačaju snage usmerene na vernog američkog saveznika, oglasio se Šojgu