MADURO NAJAVIO STVARANJE MOĆNOG BLOKA: Sa Rusijom i Kinom protiv unipolarnog sveta koji vodi Amerika

Đ.G.

14. 01. 2023. u 11:27

PREDSEDNIK Venecuele Nikolas Maduro predložio je osnivanje novog međunarodnog bloka koji bi uključivao zemlje Latinske Amerike i Kariba koji bi imali bliske veze sa Rusijom i Kinom.

МАДУРО НАЈАВИО СТВАРАЊЕ МОЋНОГ БЛОКА: Са Русијом и Кином против униполарног света који води Америка

Foto: Profimedia/Ilustracija

Tokom svog godišnjeg govora u parlamentu Venecuele u petak, Maduro je rekao da je nedavno razgovarao sa predsednicima Brazila, Kolumbije i Argentine o formiranju nove regionalne organizacije. Prema Maduru, došlo je vreme da se „ujedine napori i putevi u Latinskoj Americi i na Karibima da se napreduje u formiranju moćnog bloka političkih snaga, ekonomske moći koja govori svetu“. 

Venecuelanski predsednik je dodao da će ovaj blok stvoriti „ nove polove moći“ i da će biti saveznik Rusije i Kine, čije je lidere Maduro nazvao „starijom braćom“. 

Takav savez bi bio „ta zajednica zajedničke sudbine o kojoj govori naš stariji brat predsednik Si Đinping“ ili „taj multipolarni i multicentrični svet o kome govori naš stariji brat, predsednik Vladimir Putin“, dodao je Maduro.

- Da bi ovaj svet stigao, potreban je ujedinjen i napredan latinoamerički i karipski blok - naglasio je on.

Putin je više puta kritikovao koncept „unipolarnog sveta“ kojim dominiraju SAD. U septembru je tvrdio da su pokušaji da se postigne ta konfiguracija „poprimili apsolutno ružan oblik“. U međuvremenu, Peking je rekao da Kina i Rusija „zajedno promovišu multipolarni svet i da ne priznaju unipolarnu hegemoniju“.  

Pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom, SAD su proglasile izbore u Venecueli 2018, koje je Maduro osvojio da bi obezbedio drugi mandat na vlasti, kao „nelegitimne“. Vašington je pokrenuo kampanju „maksimalnog pritiska“ da ga svrgne sa vlasti uvođenjem oštrih sankcija Karakasu, što je uključivalo embargo na naftu.

SAD su takođe ponudile podršku opozicionom lideru Huanu Gvaidu, priznavši ga za „privremenog predsednika“ Venecuele 2019. Nakon tog poteza, Madurova vlada je prekinula diplomatske odnose sa Vašingtonom.

U narednim godinama, međutim, pokušaji da se Maduro ukloni sa vlasti, koji su uključivali seriju uličnih protesta i direktan pokušaj državnog udara, propali su. Krajem decembra, opozicioni poslanici u Venecueli glasali su za raspuštanje „privremene vlade“ koju vodi Gvaido.

Iako SAD još uvek formalno ne priznaju Madura, stupile su u diplomatske kontakte sa Karakasom kako bi pregovarale o razmeni zatvorenika i ukinule su neke sankcije - preneo je RT.

BONUS VIDEO: PREMINULA ELVISOVA ĆERKA - Snimci Urgentnog centra bolnice u koju je prevezena Liza Meri Prisli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati