"ZGROŽEN SAM, TO JE VARVARSKI ČIN": Sunak prokomentarisao pogubljenje britansko-iranskog državljanina u Teheranu

Tanjug

14. 01. 2023. u 09:25

VELIKA Britanija je danas oštro osudila pogubljenje u Iranu britansko-iranskog državljanina Alireze Akbarija i nazvala to "varvarskim činom koji neće proći nekažnjeno".

ЗГРОЖЕН САМ, ТО ЈЕ ВАРВАРСКИ ЧИН: Сунак прокоментарисао погубљење британско-иранског држављанина у Техерану

Foto: Profimedia

- Zgrožen sam pogubljenjem britansko-iranskog državljanina Alireze Akbarija u Iranu - saopštio je britanski premijer Riši Sunak na Tviteru.

On je naglasio da je to „bezosećajan i kukavički čin"  sproveden od strane "varvarskog režima" koji, kako je kazao,  "ne poštuje ljudska prava sopstvenog naroda".

Iran je izvršio pogubljenje iransko-britanskog državljanina Alireze Akbarija, osuđenog na smrtnu kaznu zbog špijunaže, izvestila je danas državna novinska agencija Mizan, a prenosi Rojters.

- Pogubljen je Alireza Akbari, osuđen na smrt pod optužbom za korupciju u zemlji i opsežnu akciju protiv unutrašnje i spoljne bezbednosti države kroz špijunažu za obaveštajnu službu britanske vlade - saopštila je agencija iranskog pravosuđa Mizan.

Iranski državni mediji preneli su ranije da je Teheran osudio Akbarija na smrt pod optužbom da je špijunirao za Britaniju, a Vrhovni sud odbio je njegovu žalbu.

Akbari je, prema optužnici za špijuniranje, primio 1.805.000 evra, 265.000 funti i 50.000 dolara. 

U audio snimku koji je u sredu emitovao BBC na persijskom, Akbari je rekao da je, tokom višemesečnog mučenja u pritvoru, priznao zločine koje nije počinio.

Iranski državni mediji objavili su u četvrtak video za koji kažu da pokazuje da je Akbari igrao ulogu u atentatu na vodećeg iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadea, koji je ubijen u napadu u blizini Teherana 2020, za koji su vlasti u to vreme okrivile Izrael.

U videu Akbari nije priznao umešanost u atentat, ali je rekao da je britanski agent od njega tražio informacije o Fahrizadeu.

Veze između Londona i Teherana pogoršale su se poslednjih meseci, jer su u zastoju napori da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015, u kojem je Britanija jedna od strana.

Britanija je takođe kritikovala iranske vlasti zbog nasilnog gušenja protesta izazvanih smrću u pritvoru 22.godišnje kurdske devojke Mahse Amini.

BONUS VIDEO: PREMINULA ELVISOVA ĆERKA: Snimci Urgentnog centra bolnice u koju je prevezena Liza Meri Prisli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a