DVANAEST NOVINARA NAPADNUTO U BRAZILU: 1.668 stradalo u svetu za dve decenije

V.C.S.

10. 01. 2023. u 13:36

NAJMANjE 12 novinara napadnuto je kada su pristalice bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara upale u zgrade glavnih državnih institucija u Braziliji, saopštio je Sindikat profesionalnih novinara, sa sedištem u brazilskoj prestonici.Tokom poslednje dve godine zabeleženo je 77 slučajeva nasilja nad novinarima u Brazilu, a u protekle dve decenije, prema podacima Reportera bez granica, u svetu je ubijeno 1.668 medijskih radnika.

ДВАНАЕСТ НОВИНАРА НАПАДНУТО У БРАЗИЛУ: 1.668 страдало у свету за две деценије

Foto: Tanjug

Podaci Reportera bez granica o ubistvima novinara i novinarki prikupljeni su od 2003. do 2022. godine i zasnovani su na osnovu godišnjih pregleda ove organizacije. Brojke pokazuju da je godišnje u proseku stradalo više od 80 novinara.

Godišnji broj smrtnih slučajeva dostigao je vrhunac 2012. i 2013. godine - 144 ubijenih, što je uglavnom rezultat rata u Siriji. Posle 2013. organizacija beleži pad broja stradalih medijskih radnika. Manji skok desio se prošle godine, kada je život izgubilo 58 novinara i novinarki, što je najviše u poslednje četiri godine.
Za dve decenije 80 odsto smrtnih slučajeva u medijskoj industriji desio se u 15 zemalja, a najviše poginulih imali su Irak i Sirija (ukupno 578 ubijenih novinara i novinarki), što je više od trećine ukupnog broja u svetu. Slede Avganistan, Jemen i Palestina. U Ukrajini je, otkako je počeo rat, ubijeno osam novinara, dok je 12 ubijeno tokom prethodnih 19 godina. Francuska je četvrta najsmrtonosnija evropska zemlja, što to je rezultat masakra u satiričnom časopisu "Šarli Ebdo", u Parizu 2015.
Zanimljivo je i da je više medijskih radnika ubijeno u zonama u kojima vlada mir, nego u ratnim zonama. U pitanju su istraživači koji su se bavili temama vezanim za organizovani kriminal i korupciju. Tako je sa 47,4 odsto ubijenih novinara 2022. godine, Amerika danas najopasniji kontinent na svetu za medije. Među najopasnijima su i Meksiko, Brazil, Kolumbija i Honduras. Na listi se nalazi i Azija, uključujući Filipine s više od 100 ubijenih novinara od početka 2003. godine, Pakistan sa 93 i Indiju sa 58.
Od ukupnog broja ubijenih u proteklih 20 godina, 81 je novinarka. Najviše koleginica ubijeno je 2017 - njih 10.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)