EVROPSKA UNIJA CENU GASA OGRANIČILA: U Briselu pao dogovor o maksimalnoj vrednosti plavog goriva - 180 evra

G. ČVOROVIĆ

20. 12. 2022. u 09:45

MINISTRI energetike članica Evropske unije dogovorili su se oko ograničenja cene gasa, javlja Rojters pozivajući se na navode na "Tviteru" neimenovanog portparola Češke, zemlje koja trenutno predsedava Savetom EU. Prema dokumentu u koji je Rojters imao uvid, ministri su se složili da se gornja granica cene gasa aktivira kada referentna cena premaši 180 evra po megavat-satu.

ЕВРОПСКА УНИЈА ЦЕНУ ГАСА ОГРАНИЧИЛА: У Бриселу пао договор о максималној вредности плавог горива - 180 евра

Foto: Tanjug

Gornja granica cene gasa u EU bi počela da se primenjuje ako cene na terminskom trgovanju na holandskom gasnom čvorištu TTF pređu nivo od 180 evra po megavat-satu tokom tri dana uzastopno, prema dokumentu u kojem se detaljno opisuje sporazum. Ograničenje može da se aktivira od 15. februara nadalje i u početku se neće primenjivati na vanberzansko trgovanje (OTC).

Dogovor je usledio posle višenedeljnih pregovora i podele mišljenja u celom bloku, koji pokušava da ukroti energetsku krizu. Jozef Sikela, ministar energetike Češke je izjavio da se odluka donosi kvalifikovanom većinom, zbog čega je i vladao optimizam da će posle višemesečne rasprave rešenje konačno biti pronađeno.

ILUZIJA

NEMAČKI gasni lobi "Cukunft gas", ocenio je da su pokušaji EU da ograniči veleprodajne cene gasa politička iluzija koja neće funkcionisati u praksi. Tim Keler, generalni direktor "Cukunfta", kaže da bi bilo razumnije zauzdati potražnju putem opšteg evropskog mehanizma za raspodelu količine gasa.

Severne zemlje, među kojima Nemačka, Danska i Holandija, bile su protiv tržišnih intervencija, iz najmanje dva razloga. Smatrale su da bi to odvratilo građane od dalje štednje, kao i da bi prodavci gasa u tom slučaju tražili isplativija tržišta na svetskoj berzi. Nemačka i druge zemlje koje su skeptične prema ograničenju cene zatražile su, stoga, dodatne mere zaštite kako bi osigurale da ograničenje bude suspendovano ako bude imalo negativne posledice.

Južni deo Evrope, poput Španije i Grčke, međutim, smatrao je da će ta mera stabilizovati neprihvatljive fluktuacija cene gasa. Ovaj optimizam zasnovan je na sličnom modelu koji je Španija već interno uvela.

Maksimalna cena gasa dostigla je istorijski maksimum od 300 evra po megavat-satu u trenutku kada je letos Rusija privremeno zatvorila dovod gasa Nemačkoj "Severnim tokom 1". Predlozi za maksimalnu cenu gasa kretali su se između 160 i 220 evra po megavat-satu, a kompromisno rešenje nađeno je na 188. 

MAĐARSKA "ODREŠILA RUKE"

MAĐARSKI šef diplomatije Peter Sijarto izjavio je da Budimpešta neće morati da obaveštava, ili konsultuje Evropsku komisiju ako želi da izmeni svoj dugoročni gasni ugovor s Rusijom, po odobrenju ograničenja cene na nivou cele EU. Mađarska, koja se u velikoj meri oslanja na uvoz ruskog gasa i nafte, u više navrata se izjasnila protiv ograničenja cene ruskog gasa. Prema 15-godišnjem sporazumu između Budimpešte i Moskve, Mađarska dobija 4,5 milijardi kubnih metara ruskog gasa godišnje, preko Bugarske i Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere