OD SARMATA NEMA ODBRANE: Ruski šef nuklearnih snaga o najnovijim interkontinentalnim balističkim raketama

P. Z. S. / rt.com

16. 12. 2022. u 16:39

NAJNOVIJA ruska interkontinentalna balistička raketa (ICBM), RS-28 Sarmat, može da probije bilo koji postojeći ili budući protivraketni sistem, rekao je komandant Strateških raketnih snaga (SMF) zemlje.

ОД САРМАТА НЕМА ОДБРАНЕ: Руски шеф нуклеарних снага о најновијим интерконтиненталним балистичким ракетама

Foto: Ministerstvo oboronы RF

-Raketni sistem Sarmat ima širok spektar mogućnosti za raspoređivanje različitih tipova borbenog tereta i zasnovan je na principima koji garantuju prodor bilo kog sistema protiv balističkih raketa (ABM), kako sada tako i u budućnosti, rekao je general Sergej Karakajev. u intervjuu za Krasnaja zvezda (Crvena zvezda), zvanični list ruske vojske.

Teška ICBM na tečno gorivo imala je svoje prvo uspešno probno lansiranje u aprilu. Namenjen je da zameni stare rakete R-36M2 Voevoda kao okosnicu komponente ruskog nuklearnog odvraćanja bazirane na silosu, kojom upravlja SMF.

Sarmat „je po mnogim karakteristikama superiorniji od Voevode. Njegova kratka faza pojačanja omogućava ranije odvajanje bojevih glava i znatno otežava otkrivanje lansirne rakete za naknadno presretanje“, objasnio je Karakaev.

U međuvremenu, njegove energetske mogućnosti omogućavaju primenu šireg spektra oružja i protivmera, prema generalu. Ovaj napredak "poništava" sposobnosti sadašnjih i budućih presretača, ocenio je on.

Novosti

Veruje se da Sarmat može da nosi do 10 teških bojevih glava sa mogućnošću višestrukog ponovnog ulaska. Takođe je navodno kompatibilan sa hipersoničnom jedrilicom Avangard, vrstom bojeve glave koja može da se približi ciljevima u atmosferi velikom brzinom, zadržavajući sposobnost manevrisanja da izbegne ABM sisteme. Ruska vojska je saopštila da domet Sarmata omogućava da se ispaljuje iz Rusije na ciljeve u SAD preko Južnog pola, u potpunosti izbegavajući američku ABM lokaciju na Aljasci.

Ministarstvo odbrane je u avgustu potpisalo ugovor sa raketnim centrom Makeev za proizvodnju neotkrivenog broja oružanih sistema Sarmat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!