ONI SU ČUVARI RUSIJE: Balističke rakete Jars i Avangard stupile na dužnost (VIDEO)

P. Z. S. / ria.ru

15. 12. 2022. u 22:25

U JEDINICI Bologovski u Tverskoj oblasti, puk mobilnih kompleksa Jars stupio je na borbeno dežurstvo, rekao je komandant Raketnih strateških snaga Sergej Karakajev.

ОНИ СУ ЧУВАРИ РУСИЈЕ: Балистичке ракете Јарс и Авангард ступиле на дужност (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

-Danas je raketni puk u Tverskoj oblasti u formaciji Bologovski stupio na borbeno dežurstvo u novom mobilnom kompleksu RS-24 Jars, rekao je on u intervjuu za TV kanal Zvezda.

Komandant Strateških raketnih snaga, general-pukovnik Sergej Karakajev, u emisiji „U međuvremenu“ rekao je da je raketni puk u gradu Bologoje u Tverskoj oblasti stupio na borbeno dežurstvo sa kompleksom Jars.

-Po pravilu, zadaci obezbeđivanja novih vrsta naoružanja i njihovog stavljanja na borbeno dežurstvo, naravno, padaju na kraju godine. A danas je raketni puk u Tverskoj oblasti u formaciji Bologovski stupio na borbeno dežurstvo u novom mobilnom neasfaltiranom kompleksu Jars, rekao je on.

Karakajev je dodao da će do Dana strateških raketnih snaga još jedan raketni puk u raketnoj formaciji Jasnenski u kompleksu Avangard takođe biti stavljen na borbeno dežurstvo.

Zvezda je ranije ispričala kako se interkontinentalne rakete stavljaju na borbeno dežurstvo u Kozelsku. Pripadnici Kozelske divizije strateških raketnih snaga prošli su neophodnu obuku za rad sa ovim strašnim oružjem i spremni su da preuzmu borbenu dužnost.

Drugi puk hipersoničnih raketa „Avangard“ stupiće na borbeno dežurstvo u Rusiji 17. decembra, saopštio je komandant Raketnih snaga strateške namene general-pukovnik Sergej Karakajev.

Prvi puk „Avangarda“ ušao je u ruske trupe 2021. godine.

-Tačno na rođendan raketnih snaga (17. decembra), na borbeno dežurstvo u Jasnjensku jedinicu stupiće još jedan raketni puk – sistem ‘Avangard’, rekao je Karakajev za televiziju „Zvezda“.

„Avangard“ je novi ruski strateški raketni sistem sa hipersoničnom krstarećom bojevom glavom. Ministarstvo odbrane Rusije je u decembru 2019. saopštilo da je prvi raketni puk sa „Avangardom“ stavljen na borbeno dežurstvo kod Orenburga. Ova raketa razvija brzinu od oko 27 maha.

General je saopštio i da je na borbeno dežurstvo u Tverskoj oblasti stupio puk mobilnog sistema „Jars“.

„Jars“ je strateški raketni sistem mobilnog i baziranja iz silosa. Može da pogađa ciljeve na udaljenosti do 11 hiljada km, a opremljen višestrukom bojevom glavom sa manevarskim jedinicama.

Pominjući raketni sistem „Sarmat“ Karakajev je dodao da će ovaj sistem garantovano služiti odbrani Rusije 25 godina.

Kako je istakao, nijedna protivraketna odbrana sada ne može da se suprotstavi novoj ruskoj interkontinentalnoj balističkoj raketi „Sarmat“ i neće to moći decenijama.

Prema njegovim rečima, za industriju to znači ispravnost izabranih tehničkih i konstruktorskih rešenja, koja omogućavaju da se na bazi ruske industrije, čisto ruske industrijske saradnje, stvori jedinstven raketni sistem.

-Sve je čisto rusko, domaće, primetio je Karakajev.

Prema njegovim rečima, uzimajući u obzir realizaciju planova za stavljanje na borbeno dežurstvo 2022. godine, udeo savremenog naoružanja u grupi Raketnih snage strateške namene iznosi više od 85 odsto.

General je objasnio da se više od 60 odsto nosača i nuklearnih bojevih glava Raketnih snaga strateške namene nalazi u borbenom sastavu Strateških nuklearnih snaga Rusije. Ovaj pokazatelj, zajedno sa visokim mogućnostima sistema borbenog upravljanja, omogućava Raketnim strateškim snagama da „garantovano ispunjavaju dodeljene zadatke, uključujući nuklearno obuzdavanje“.

Raketne snage strateške namene preduzimaju niz vojno-tehničkih mera za prevazilaženje perspektivne američke protivraketne odbrane u Evropi, uključujući nova sredstva za suprotstavljanje PRO i razvoj novih putanja leta raketa, dodao je Karakajev.

On je objasnio da se u okviru ovih mera stvaraju raketni sistemi sa savremenim sredstvima za suprotstavljanje protivraketnim sistemima. Ovakvi sistemi se razvijaju „uzimajući u obzir prognozirane procene karakteristika budućih informacionih i udarnih sistema protivraketne odbrane“.

Kako je naveo, nastavlja se i rad na smanjenju vidljivosti raketa i bojevih glava.

Pored Raketnih snaga strateške namene u Strateške nuklearne snage ulaze i strateški nosači raketa Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i strateška nuklearna podmornička flota.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri