BRITANCIMA PRESELI PRAZNICI: Troškovi noćnog provoda nastavili su da rastu

Novosti online

14. 12. 2022. u 23:22

TROŠKOVI noćnog provoda u Velikoj Britaniji nastavili su da rastu, iako je opšta inflacija usporila. Poskupljenja u pabovima najviša su kada su u pitanju viski, vino i džin. Godišnja stopa opšte inflacije usporila je na 10,7 odsto u decembru, sa 11,1 odsto u novembru, međutim, to ne važi za ugostiteljstvo, pa je to loša vest za sezonu proslava, objavio je „Skaj njuz“.

БРИТАНЦИМА ПРЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ: Трошкови ноћног провода наставили су да расту

Foto: Tanjug/AP Photo

Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) saopštila je da je pad cena goriva doveo do smanjenja rasta potrošačkih cena. Međutim, cene stanovanja porasle su za 5,4 odsto na godišnjem nivou u novembru, što je najviši skok još od 1993, upozoreno je iz ONS.

Britanski statističari navode kako je inflaciji u velikoj meri doprineo rast cena alkohola u restoranima, kafeima i hotelima.

Viski, vino i džin najviše poskupeli

Posebno su se istakle cene viskija, vina i džina. Tako je čaša vina, koja je 2021. koštala 4,03 funte (551 dinar) za godinu dana skočila za 10,2 odsto na 4,44 funte (607 dinara). Čaša viskija poskupela za 9,5 odsto, sa 3,05 funti (417 dinara) na 3,34 (457 dinara)

Zabeležen je i neznatan rast skoka cena kada su u pitanju hrana i bezalkoholna pića – u novembru je godišnja inflacija u toj kategoriji bila 16,4 odsto, a u decembru 16,5.

Mladi neće na žurke

Britanski medij navodi rezultate istraživanja među mladim zaposlenim između 18 i 30 godina, u kom je petina navela da neće ili nije još odlučila da prisustvuje prazničnim proslavama u svojim firmama, a 11 odsto od ukupnog broja ispitanika kao razlog za to navodi poskupljenja.

Da neće moći da plati taksi u povratku kući sa proslave strahuje 17 odsto ispitanika, dok 14 odsto kaže da ne može da priušti kupovinu poklona kolegama.

Drugo istraživanje koje navodi „Skaj njuz“, pokazuje kako samo 10 odsto zaposlenih želi da njihova firma organizuje prazničnu proslavu.

Inflacija najviše siromaši već siromašne

Džek Lesli, ekonomista iz Rezolušn fondacije, koja je specijalizovana za troškove života, navodi da je pad međugodišnje inflacije u novembru najveći u poslednjih 16 meseci, te da je Britanija možda prošla vrhunac inflatornog udara.

Međutim, kako kaže, cene i dalje rastu i obezvređuju plate, pa sa inflatornom stopom većom od 12 odsto, porodice i dalje postaju sve siromašnije iz meseca u mesec, a kriza troškova života će se tako produžiti daleko u 2023.

 - Siromašnije porodice više pate zbog toga, jer troše veći procenat svog prihoda na energiju i hranu, oblasti u kojima se dešavaju neki od najoštrijih skokova cena - objasnio je on.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna