POLETEO ZASTRAŠUJUĆI TURSKI BORBENI AVION: Kizilelma, s niskim radarskim odrazom i subsoničnom brzinom, važan strateški projekt

Novosti online

14. 12. 2022. u 20:42

NAJNOVIJI turski borbeni bespilotni avion Kizilelma izveo je svoj prvi let, objavio je Bajraktar, glavni tehnološki direktor "(CTO) Selcuk Bayraktar".

ПОЛЕТЕО ЗАСТРАШУЈУЋИ ТУРСКИ БОРБЕНИ АВИОН: Кизилелма, с ниским радарским одразом и субсоничном брзином, важан стратешки пројект

FOTO:PRINTSKRIN/TVITER/@Selcuk

 - Naš 20-godišnji san u našoj nacionalnoj dron avanturi danas se ostvario! Kizilelma, prvi turski vojni avion bez posade, obavio je svoj prvi let - napisao je Bajraktar.

Nacionalni sistem bespilotnih borbenih letelica (MIUS), nazvan Kizilelma (Crvena jabuka), s niskim radarskim odrazom i subsoničnom brzinom, važan je i strateški projekt jer se od njega očekuje da će osigurati Turskoj samostalnost po pitanju vazduhoplovnih snaga.

Značaj ovog projekta posebno je naglašen nakon što je Turska isključena iz projekta F-35, koji su trebali da polete sa nosača aviona koje pravi u saradnji sa Španijom. Kizilelma će imati mogućnost poletanja i sletanja sa nosača aviona sa kratkom pistom.

Brzi bespilotni borbeni avion Kizilelma predstavlja značajno proširenje sposobnosti sporih izviđačkih i bespilotnih letelica koje nose projektile.

Bespilotni borbeni avion je dizajniran za izvođenje različitih vojnih operacija, kao što su strateški udari, bliska vazdušna podrška, raketni udari, suzbijanje neprijateljske protivvazdušne odbrane i uništavanje protivvazdušne odbrane.

 Predviđeno je da može da leti pet sati i da dostigne brzinu do 800 kilometara na sat.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)