RAT U UKRAJINI: Američki pukovnik - DŽonson je sprečio mir u martu; GŠ VSU - Ruska vojska napreduje u Donbasu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

11. 12. 2022. u 07:05 >> 22:07

RAT u Ukrajini ušao je u 291. dan. Sekretar za nacionalnu bezbednost Ukrajine Aleksej Danilov rekao je juče da je Kijev, u slučaju da se nastave raketni napadi na ukrajinsku teritoriju, spreman da uzvrati istom merom i napadne rusku teritoriju. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je da će Rusija štititi svoje nacionalne interese svim raspoloživim sredstvima.

РАТ У УКРАЈИНИ: Амерички пуковник - Џонсон је спречио мир у марту; ГШ ВСУ - Руска војска напредује у Донбасу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Borbe na Donjeckom frontu

Ukrajinske formacije nastavljaju da besciljno gađaju Donjeck iz raketne artiljerije, lansirajući pakete Grad u centar grada. Borbe se vode duž linije fronta, tokom kojih Oružane snage RF pokušavaju da istisnu Oružane snage Ukrajine sa dugoročnih pozicija.

Došlo je do sukoba u centru grada Marinke. Ruske trupe još nisu uspele da probiju odbranu VSU poređanu duž centralne ulice Družba.

Ukrajinske formacije su prebacile pojačanje iz 35. pešadijskog puka u grad. Jutarnji napadi aviona Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije naneli su udare na položaje Oružanih snaga Ukrajine u zapadnom delu Marinke.

Ilustracija telegram rybar

Na sektoru Ugledar, ruske oružane snage su izvršile napad na Boljšu Novoselku kako bi zauzeli povoljnije položaje i izbacili VSU iz nekoliko uporišta.

Na sektoru Avdejevke, jedinice NM DNR vode borbe u oblasti Pervomajskog i Vodjanog. Takođe nema značajnih promena na liniji fronta u pravcu Nevelskog.

Sada su borbe na svim pravcima, generalno, pozicione prirode. Oružane snage Ruske Federacije preduzimaju lokalne ofanzive koje nemaju za cilj probijanje fronta i urušavanje ukrajinske odbrane u bilo kojoj oblasti. Pod ovim uslovima, konfiguracija linije fronta ostaje praktično nepromenjena.

 

 

Sankcije za 7 sveštenika UPC

Savet za nacionalnu bezbednost (SNBO) Ukrajine uveo sankcije protiv još sedam sveštenika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

Među njima su mitropolit Antonije (Pakanič), poglavar UPC, mitropolit zaporoški Luka (Kovalenko), mitropolit černjevački i bukovinski Meletij i drugi.

VSU: Avijacija zadala nove udare ruskim snagama

Ukrajinska avijacija je tokom današnjeg dana nanela pet udara na područja koncentracije ljudstva, naoružanja i vojne opreme ruskih trupa.

Kako je saopštio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, jedinice raketnih trupa i artiljerije istovremeno su pogodile 7 komandnih mesta, 10 područja koncentracije ljudstva, područje koncentracije artiljerije i municije Rusa.

Foto: EPA

Takođe se navodi da su tokom dana ruske trupe izvele pet vazdušnih udara i izvele više od 40 napada višecevnim raketnim sistemima.

Bivši savetnik Pentagona: Zelenski je bio spreman na neutralnost

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bio je spreman u martu da ispuni neke od uslova Moskve za mir, izjavio je u nedavnom intervjuu penzionisani pukovnik američke vojske Daglas Mekgregor.

On je okrivio bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona za sprečavanje nagodbe.

Borelj: Vojne zalihe EU su - iscrpljene

Vojne zalihe Evropske unije su se iscrpele zbog podrške Ukrajini u vezi sa vojnom operacijom Rusije, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

On smatra da je operacija Rusije u Ukrajini postala „zvono za uzbunu“ za Evropsku uniju što se tiče njenih vojnim mogućnosti.

Foto Tanjug/AP

-Predali smo oružje Ukrajini, ali smo istovremeno shvatili da su naše vojne zalihe iscrpljene, istakao je šef evropske diplomatije.

GŠ VSU: Ruska vojska napada položaje kod Artjomovska i Avdejevke

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine dao je kratak izveštaj toka rata u Ukrajini. U izveštaju se navodi da se nastavlja ofanzivna operacija ruskih trupa na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu. Tokom dana izvršeni su napadi na položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonu 26 naselja.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Takođe u izveštaju se kaže da su na Kupjanskom i Limanskom pravcu, Oružane snage RF nanele vatrenu štetu položajima Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Makejevka, Ploščanka, Nevskoe i Červonopovka u LNR i Terni, Kolodezi, Zarečnoje, Dibrova i Jakovlevka u Kharkiv region.

U saopštenju se kaže i da su Oružane snage Rusije tokom dana izvele 5 vazdušnih udara i izvele više od 40 napada višecevnim raketnim sistemima.

Ruske vlasti nastavljaju da izdaju pasoše stanovništvu teritorija koje ne kontroliše Ukrajina, a ukrajinska grivna se postepeno povlači iz prometa trgovinskih lanaca, i stanovništvo prelazi na ruske rublje.

Kremlj daje 10.000 rubalja penzionerima i isplaćuje velike plate lojalnim lokalnim stanovnicima koji su pristali da rade u institucijama lokalne samouprave.

 

Ukrajinci pogodili dečiju bolnicu u Donjecku

Zgrada gradske dečije kliničke bolnice broj 1 oštećena je tokom granatiranja Kijevskog okruga Donjecka od strane ukrajinskih trupa, saopštilo je predstavništvo DPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine


Erdogan se nada da će biti pronađeno rešenje za Zaporošku nuklearku

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je tokom telefonskog razgovora s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim da se nada da će biti pronađeno rešenje za Zaporošku nuklearnu elektranu, saopšteno je iz kancelarije turskog lidera.

-Predsednik Erdogan je tokom razgovora izjavio da Ankara nastavlja da se zalaže za zadovoljenje humanitarnih potreba ukrajinskog naroda tokom teških zimskih meseci... Izjavivši da bi žitni koridor mogao biti proširen uključivanjem raznih prehrambenih proizvoda i druge robe, predsednik Erdogan je rekao da se nada da će biti pronađeno i rešenje za Zaporošku nuklearnu elektranu. Predsednik Erdogan je izjavio da je, takođe, ocenjen i doprinos realizaciji mirovnog plana koji je predsednik Zelenski objavio na samitu G20, navedeno je u saopštenju.

 

Foto: EPA

Komanda VMS Ukrajine: Nijedan ruski brod sa kalibrima nije u Crnom moru

Od jutra 11. decembra u Crnom moru nije bilo nijednog ruskog nosača raketa Kalibr, navodi se u objavljenoj infografiki Mornaričkih snaga Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

Ukupno 8 neprijateljskih brodova nalazi se na borbenom dežurstvu u Crnom moru. U Azovskom moru neprijatelj drži dva broda; u Sredozemnom moru – 9 brodova, od kojih je 5 nosača krstarećih raketa „Kalibar“ sa ukupnom salvom od 76 raketa.

Tokom dana 15 ruskih brodova je prošlo kroz Kerč-Jenikalski moreuz do Azovskog mora (od toga 5 u pravcu Bosfora), a 38 brodova do Crnog mora (od toga 8 brodova nastavio da se kreće u pravcu Bosfora).

Foto RIA Novosti

-Rusija nastavlja da krši Međunarodnu konvenciju o bezbednosti života na moru (SOLAS) iz 1974. isključivanjem sistema za automatsku identifikaciju (AIS) na civilnim brodovima u Azovskom moru, navodi se u izveštaju ukrajinske mornarice.


Gubici Crnomorske flote – podaci

Od početka invazije u punom obimu, Oružane snage Ukrajine uništile su 16 jedinica ruskih plovnih objekata, uključujući ratne brodove i čamce.

Bela kuća je optužila Rusiju da namerava da nastavi rat u Ukrajini

Američka administracija smatra da rusko rukovodstvo namerava da nastavi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost, odgovarajući na pitanje o procenama mogućih planova predsednika Rusije Vladimira Putina u okviru SVO.

Foto Tanjug/AP

-Ono što vidimo na sceni je čovek (Vladimir Putin – prim. aut.) koji namerava da nastavi vojne operacije protiv Ukrajine, rekao je Kirbi u intervjuu televiziji ABC.

Kirbi je istovremeno primetio da je teško dati tačniju ocenu planova ruskog predsednika.

Restrikcije za stanovništvo Odese

Regionalne vlasti u Odesi saopštile su da će struja za gradsko stanovništvo biti obnovljena „u narednim danima“, dok bi kompletna obnova mreže mogla da potraje između dva i tri meseca.

-Situaciju je teško predvideti jer imamo posla sa neprijateljem za koga ne postoje principi“, rekao je šef ukrajinske državne uprave za morske luke, Oleksij Vostrikov.

Luka u Odesi nije u funkciji zbog granatiranja energetske infrasturkture

Ukrajinska luka Odesa nije bila u funkciji danas nakon poslednjeg ruskog napada na energetski sistem u tom području, saopštio je ukrajinski ministar poljoprivrede Nikola Solski, ali i dodao da se ne očekuje da trgovci žitom obustave izvoz.

On je rekao da su dve druge luke koje su ovlašćene za izvoz žitarica iz Ukrajine u okviru rusko-ukrajinskog sporazuma, Černomorsk i Južnji, delimično u funkciji, te da se izvoz sada obavlja iz tih luka.

Mapa telegram rybar

-Luka u Černomorsku radi sa 80 odsto kapaciteta, rekao je Solski u razgovoru za Rojters.

On je rekao da je glavni razlog prestanka rada luke u Odesi taj što agregati još nisu uključeni nakon što je Odeska oblast ostala bez struje zbog ruskog granatiranja dva energetska obejkta, navela je britanska novinska agencija.

Uprkos tome, trgovci žitom nastavili su da izvoze žito preko druge dve luke, rekao je Solski.

-Postoje problemi, ali niko od trgovaca ne govori o bilo kakvoj obustavi isporuka. Te luke koriste alternativne izvore energije, rekao je on.

 

 

Ruski tanker sa naftom prolazi u ponedeljak kroz Bosfor

Jedini ruski tanker sa sirovom naftom koji se trenutno nalazi kod Bosfora ući će u moreuz u ponedeljak, objavila je glavna uprava za pomorske poslove turskog Ministarstva saobraćaja na Tviteru.

Foto: EPA

Žestoke borbe kod Krasnog Limana: Ruske trupe odbile protivnapade (MAPA)


Najteže borbe na Starobeljskom pravcu vode se na Limanskom sektoru, gde Oružane snage Ukrajine pokušavaju da probiju odbranu Oružanih snaga RF u rejonu Kremennaja.

Pod Ploščanom ukrajinske formacije napadaju kako bi povratile položaje zapadno od naselja, izgubljene tokom nedavne ofanzive ruskih trupa.

Na celom području odvija se razmena udara topovske i raketne artiljerije čiji je intenzitet značajno povećan u odnosu na prethodne dane. Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije takođe deluju u zoni dodira: ispaljuju rakete i bacaju bombe na VSU sa izuzetno malih visina.

Ilustracija telegram rybar

Popodne, pešadija VSU je krenula u napad na teren između Nevskog i Ploščanke, približavajući se ruskim položajima. Jedinice Oružanih snaga RF ušle su u streljačku borbu, a artiljerija je odmah pogodila liniju fronta. Ukrajinske formacije su izgubile do jednog voda boraca i bile su prinuđene da se povuku.

Iako Oružane snage Ukrajine tokom dana nisu uspele da ostvare vidljiv uspeh, najverovatnije će sledećeg dana nastaviti napade kako bi povratile linije izgubljene poslednjih dana. Za to ukrajinska komanda ima trenutak da iskoristi rezerve iz redova najobučenijih formacija, koje se sada nalaze u drugom ešalonu.

 

Ranjeno dvoje dece starosti 3 i 11 godina,  i dve žene u raketiranju Donjecka

Dvoje dece povređeno je tokom granatiranja Kijevskog okruga Donjecka od strane ukrajinskih trupa, rekao je gradonačelnik grada Aleksij Kulemzin.

-Pristigle su informacije o civilima povređenim u granatiranju Kijevske oblasti... Dvoje dece je povređeno duž Batiščeve ulice – dečak rođen 2011. i devojčica rođena 2019. godine“, napisao je Kulemzin na svom Telegram kanalu.

Ranije je štab teritorijalne odbrane DNR saopštio da su u granatiranju Kijevske oblasti povređena dva civila. Gradonačelnik Donjecka je potvrdio ovu informaciju. On je precizirao da su stradale žene rođene 1935. i 1951. godine.

Ranije je kancelarija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine izvestila da su ukrajinske trupe u nedelju tri puta gađale kijevsku oblast Donjecka iz MLRS-a Grad, ispalivši ukupno 30 raketa, kao kao i od NATO artiljerije kalibra 155 milimetara.

Foto: Profimedia/Ilustracija

SAD ne podstiču Ukrajinu da vrši operacije u Rusiji

Sjedinjene Američke Države ne podstiču Ukrajinu da sprovodi operacije unutar ruske teritorije, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi u intervjuu za „Ej-Bi-Si“.

Foto: Printskrin

Zelenski i Erdogan o žitu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o mogućem proširenju „žitnog koridora“.

 

Vazdušne uzbune u regionima Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost ponovo je objavljena u tri ukrajinske oblasti: Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj.

Šmigalj: U ruskim raketnim napadima oštećene sve hidro i termoelektrane

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj izjavio je danas da su posle osam talasa ruskih raketnih napada na Ukrajinu oštećene sve termo i hidroelektrane.

Foto: Printskrin Youtube/Segodnя

 

Smenjen šef administracije Debaljceva: Nije obezbedio prevoz, popravke kuća

Šef administracije Debaljceva u DNR Igor Zaharevič smenjen je sa funkcije u vezi sa pritužbama na radove na obnavljanju stambenih objekata, funkcionisanju javnog prevoza i komunalnog sektora, saopštilo je Ministarstvo informisanja Donjecke Narodne Republike.

Ranije je Pušilin razrešio dužnosti šefa administracije Debaljceva Igora Zahareviča.

Kako je saopštilo ministarstvo, 11. decembra, vršilac dužnosti republičkog šefa posetio je Debaljcevo u vezi sa „velikim brojem žalbi i pritužbi koje su stigle od stanovnika grada na kritičnu situaciju sa obnavljanjem stambenih objekata, radom javnog prevoza i komunalni sektor“. Pušilin je razgovarao sa meštanima koji su mu ukazali na nedostatak javnog prevoza, nekvalitetne i nezavršene radove na restauraciji kuća.

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Zelenski i Makron razgovarali uoči samita G7

Ukrajinski predesednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je razgovarao sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom na temu primene plana za postizanje mira, saradnji u oblasti odbrane, kao i energetske stabilnosti Ukrajine.

Na svom Telegram kanalu on je napisao kako su oni ''uskladili stavove uoči onlajn samita G7 i konferencije za podršku Ukrajini u Parizu''.

 

Ruska fregata stigla u matičnu luku

Fregata Severne flote „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov” projekta 22350 završila je tranziciju iz Kronštatskog pomorskog pogona, gde je bila na redovnom održavanju, u glavnu bazu Severne flote u Severomorsku, saopštila je pres-služba izvestila je u nedelju Severna flota.

-Večeras je fregata Severne flote Admiral Flote Sovjetskog Saveza Gorškov završila međupomorsku tranziciju i stigla u glavnu bazu Severne flote, grad Severomorsk. Fregata je bila na redovnom održavanju u Kronštatskoj marini, saopštila je mornarica.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

MO Rusije: Veliki gubici VSU

Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 341 avion, 181 helikopter, 2.647 bespilotnih letelica, 393 protivvazdušna raketna sistema, 7.057 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 926 borbenih vozila višestrukog lansiranja. raketnih sistema, 3.676 oruđa terenske artiljerije i minobacača, kao i 7.547 jedinica specijalnih vojnih vozila.

 

Rusko MO: Odbijeni kontranapadi u Donjecku

Ruske trupe odbile su nekoliko kontranapada Oružanih snaga Ukrajine tokom ofanzive u pravcu Donjecka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- U pravcu Donjecka ruske trupe su izvele ofanzivna dejstva odbijajući kontranapade jedinica Oružanih snaga Ukrajine na određenim pravcima. U tom pravcu je za dan uništeno do 40 ukrajinskih vojnika, dva borbena oklopna vozila i tri kamioneta - stoji u saopštenju.

Putin razgovarao sa Erdoganom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa Vladimirom Putinom, rečeno je RIA Novostima u kabinetu turskog lidera.

Foto: Profimedia

- Tokom razgovora razgovarano je o odnosima Turske i Rusije, posebno o energetici, i date su ocene o regionalnim pitanjima, uključujući žitni koridor i borbu protiv terorizma - naveli su oni.

Erdogan je tokom razgovora rekao da je zahvaljujući zajedničkim naporima više od 13 miliona tona žitarica isporučeno zemljama u potrebi. Prema njegovim rečima, sada je moguće raditi na izvozu hrane i druge robe u okviru žitnog koridora.

Broj žrtava u Melitopolju porastao na 10

Broj žrtava raketnog napada na Melitopolj porastao je na 10 ljudi.

- Na periferiju Melitopolja ukrajinske snage su izvele napad bacačima "himars". PVO su oborile dve rakete, četiri su dostigle cilj - rekao je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Lavrov: Zapad se sveti Rusiji

Zapad ne želi ravnopravnu saradnju sa Rusijom i faktički je odlučio da se osveti samo zato što je Moskva trpela njegovu ravnodušnost prema ukrajinskoj sabotaži Minskih sporazuma, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu kazahstanskoj televiziji "Habar 24".

Foto: TASS Host Photo Agency Pool via AP

 

On je naveo, da Moskva namerava da sarađuje sa svima ko je spreman da sarađuje na ravnopravnoj osnovi.

- Zapad ne želi da sarađuje sa Rusijom i odlučio je da se osveti jer smo dugi niz godina trpeli njegovu potpunu ravnodušnost prema sabotaži Minskih sporazuma - rekao je Lavrov.

Na taj način će, prema rečima ministra, Rusija usmeriti snage na druge pravce. Naveo je da Zapad neće i dalje pokušavati da posvađa Rusku Federaciju sa susedima, piše Sputnjik.

Ukrajinski gerilci: Mi stojimo iza napada na rusku bazu na Krimu

Ukrajinski gerilski pokret "Ateš", koji deluje na Krimu, preuzeo je danas odgovornost za paljenje ruske vojne baze, javlja "Ukrajinska pravda".

- Baza mobilisane ruske vojske u selu Sovjetske na ukrajinskom Krimu gori. Naši agenti su radili kako se očekivalo. Dugo smo radili na ovom "projektu" i, naravno, sve nam je pošlo za rukom. Nastavićemo da uništavamo rusku vojsku iznutra - naveli su pripadnici Ateša na Telegramu.

Oni tvrde da je u požaru u bazi bilo žrtava i obećali da će objaviti broj nastradalih.

"Ukrajinska pravda" navodi da su pojedni ruski mediji pisali u subotu da je došlo do požara u selu Sovjetske, a bilo je reči i o poginulim vojnicima.

Ukrajinski list je dodao da je o dva mrtva vojnika pisao proruski kanal "Krimski", pozivajući se na izvor u krimskoj vladi, a da je oko 200 vojnika premešteno posle požara.

Tada je bilo navedeno da je uzrok požara "nepažljivo rukovanje vatrom". Kanal "Krimski vetar", koji podržava Ukrajinu, tvrdi da su u kasarni živeli mobilisani rezervisti.

Slovenački T-55 snimljen na frontu u Ukrajini

Ukrajinske snage ponovo gađale centar Donjecka raketama "Grad"

Centar Donjecka ponovo su granatirale ukrajinske snage iz višecevnih raketnih bacača "Grad".

Vorošilovski i Kalinjinski okrug su se našli pod vatrom, a čulo se oko 20 eksplozija.

Rakete su pogodile nekoliko stambenih zgrada, preneo je Sputnjik. Više projektila palo je i u blizini zgrade Opere i Baleta, kao i Kalinjinske bolnice.

Zelenski: I kada nema raketnih udara uništavaju nam energetski sistem

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da i kada nema raketnih udara Rusije, postoje drugi tipovi granatiranja i napadi dronova koji uništavaju ukrajinski energetski sistem.

Foto: Printskrin

On je naveo da je najgora situacija sa nestankom struje u oblastima Lavova, Vinice, Kijeva, Ternopolja, Suma, Zakarpatja, Žitomira, Hmeljnickog i u Kijevu.

- Jedna stvar mora biti jasna - čak i ako nema masovnih raketnih udara, to ne znači da nema problema. Skoro svaki dan u različitim regionima ima granatiranja, ima raketnih napada, napada dronom. Energetski objekti su pogođeni skoro svaki dan. Zbog gubitaka u sistemu svi u sistemu moraju da smanje granice - poručio je Zelenski, prenosi "Ukrajinska pravda".

Rusi pojačali mobilizaciju u LNR

Kako bi ojačala svoje snage koje se bore u blizini Severodonjecka u Luganskoj oblasti, Rusija je pojačala mobilizaciju u okupiranim delovima oblasti, izvestio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, a prenosi Kijev Indipendent.

Tenkovi T-90 kod Svatova

Balicki: Broj povređenih se popeo na 10, ubijeno dvoje u Melitopolju

Proruski guverner regiona Zaporožje Jevgenij Balicki, izjavio je danas da se broj žrtava i povređenih u raketnom napadu na Melitopolj popeo na 12.

- Prema preliminarnim podacima, dve osobe su ubijene, a 10 je ranjeno. Ranjeni su dobili medicinsku pomoć - naveo je Balicki na Telegram kanalu, preneo je TASS.

Proruski zvaničnik rekao je da spasioci rade na mestu napada i uklanjaju ruševine.

- Totalno je uništeno mesto za kampovanje gde je u subotu devet ljudi, civila, večeralo, a na udaru su bili i zaposleni u kampu", dodao je Balicki. Prema njegovim informacijama, raketiranje predgrađa Melitopolja dogodilo se oko 21.00 po lokalnom vremenu raketama američkog sistema HIMARS. Dve rakete su oborene, a četiri su pogodile ciljeve - kazao je on.

Gradonačelnik Donjecka: Oštećene dve zdravstvene ustanove

Dve zdravstvene ustanove oštećene su u ukrajinskom granatiranju Kalinjinskog okruga u centru Donjecka od strane ukrajinskih trupa, rekao je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.

- Usled granatiranja Kalinjinskog okruga, u jednoj od zgrada Kalinjinskog DOKTMO-a uništen je krov, u drugoj su oštećeni fasada i staklo- napisao je gradonačelnik na svom Telegram kanalu.

Akcija ruskih izviđača

Pavličenko: Uklonjeno 300.000 eksplozivnih naprava

Ukrajinska služba za vanredne situacije locirala je i uklonila više od 300.000 eksplozivnih naprava na 76 hektara ukrajinske teritorije od početka rata, rekla je zamenica ministra unutrašnjih poslova Katerina Pavličenko na konferenciji o ljudskim pravima u Kijevu.

Prema njenim rečima, još treba razminirati oko 30 odsto teritorije Ukrajine, piše Kijev Indipendent.

Medvedev: Povećavamo proizvodnju najmoćnijeg oružja

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da su se neprijatelji zemlje ukopali u zapadnim državama, pa Moskva povećava tempo proizvodnje najmoćnijeg naoružanja.

Foto: AP Photo / RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service

- Nama je mnogo teže – naš neprijatelj se ukopao ne samo u Kijevsku guberniju naše rodne Male Rusije. On je u Evropi, Severnoj Americi, Japanu, Australiji, Novom Zelandu i na mnogim drugim mestima. Stoga povećavamo proizvodnju najmoćnijeg oružja. Uključujući i ono zasnovano na novim principima - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Medvedev je dodao da "pseudoukrajinski besni mešanci sa ruskim prezimenima, koji se guše svojom toksičnom pljuvačkom" tvrde da se njihov neprijatelj nalazi u granicama Rusije, od Zapada do Vladivostoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva