BOLTON PROTIV TRAMPA NA IZBORIMA: "Ući ću u trku ako se republikanci ne odreknu bivšeg predsednika"

Đ.G.

06. 12. 2022. u 13:47

BIVŠI američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je da bi uskoro mogao da pokrene predsedničku kampanju 2024, rekavši da razmišlja o odluci nakon što je bivši predsednik Donald Tramp sugerisao da bi Ustav mogao da bude „ukinut“ zbog navodne prevare na poslednjim izborima.

БОЛТОН ПРОТИВ ТРАМПА НА ИЗБОРИМА: Ући ћу у трку ако се републиканци не одрекну бившег председника

Foto: EPA

U intervjuu za NBC u ponedeljak, Bolton je rekao da je „apsolutno“ voljan da se kandiduje na predsedničkom takmičenju 2024. godine, napominjući da bi želeo da „zaustavi neke od stvari koje je Tramp uradio (republikanskoj) partiji“ dok poziva druge potencijalne kandidate GOP-a da denunciraju bivšeg vrhovnog komandanta.

- Mislim da kao predsednički kandidat ne možete jednostavno da kažete 'Ja podržavam Ustav', morate da kažete 'Protivio bih se ljudima koji bi ga potkopavali' - nastavio je Bolton, dodajući da bi „ozbiljno razmislio o ulasku” ako republikanci ne uspeju da pruže snažan otpor Trampu.

Bolton je kasnije podelio deo svog NBC nastupa na Tviteru, dodajući natpis: „Kada osporite sam Ustav, to je neameričko. Ako aktuelni predsednički kandidati GOP-a ne odbace Trampa, spreman sam da uđem u trku.”

Bivši zvaničnik se pozivao na Trampovu objavu na društvenim mrežama tokom vikenda, u kojoj je ponovio svoje tvrdnje o široko rasprostranjenom nedoličnom ponašanju na predsedničkim izborima 2020. godine i proglasio „masovnu prevaru ove vrste i razmere koja omogućava ukidanje svih pravila, propisa i članove, čak i one koji se nalaze u Ustavu.”

Iako je nejasno na šta je Tramp pozivao, Bolton je u više navrata osudio komentare kao „neameričke“, čak ih je uporedio sa kontroverznim Komitetom za neameričke aktivnosti Predstavničkog doma, koji je ciljao građane SAD zbog (stvarnih ili izmišljenih) veza sa komunizmom tokom hladnog rata. 

Upitan kada bi mogao da najavi predsedničku kandidaturu, Bolton je rekao da bi to moglo biti ranije nego što bi neki mislili, ali je odbio da navede tačan vremenski okvir. Tramp je do sada jedini veliki kandidat republikanaca koji je zvanično najavio kampanju, iako su brojni poslanici GOP-a i sadašnji i bivši zvaničnici javno razmišljali o kandidovanju.

Bolton je bio na nekoliko različitih pozicija u administraciji Ronalda Regana, Džordža Buša Starijeg i Džordža Buša Mlađeg pre nego što je bio Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost 2018. i 2019. Na kraju ga je Tramp otpustio tokom javne svađe visokog profila nakon što je zagovarao promenu režima u Iranu i očigledno prekid mirovnih pregovora sa Severnom Korejom, pri čemu je tadašnji predsednik tvrdio da bismo „do sada bili u šestom svetskom ratu“ da je postupio po Boltonovom dosledno jastrebovom savetu - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati