(VIDEO) F-35 DOŽIVEO JOŠ JEDAN INCIDENT: Ponos američkog ratnog vazduhoplovstva pao na nos u Japanu

P. Z. S. /eurasiantimes.com

02. 12. 2022. u 16:22

AMERIČKI F-35B Stelt lovac primećen sa „spuštenim nosom“ na pisti u Japanu. Popodne 1. decembra, borbeni avion F-35B Lajting 2 fotografisan je parkiran na Okinavi, u Japanu, sa oborenim nosom na pisti.

(ВИДЕО) Ф-35 ДОЖИВЕО ЈОШ ЈЕДАН ИНЦИДЕНТ: Понос америчког ратног ваздухопловства пао на нос у Јапану

Foto: EPA

Snimci su izazvali zabrinutost zbog nezgode pri sletanju u kojoj je učestvovao stelt borbeni avion pete generacije.

Potvrđeno je da je F-35B američkih marinaca (USMC) pretrpeo kolaps nosnog stajnog trapa u vazduhoplovnoj bazi Kadena na Okinavi dok je vučen nakon hitnog sletanja/predostrožnosti.

Prema 1. vazdušnom krilu marinaca SAD na Okinavi, lovac F-35B sleteo je iz predostrožnosti u vazduhoplovnu bazu Kadena 1. decembra u 13:40, zbog sumnjivih problema sa strujom, kako prenosi NHK Njuz.

Korpus američkih marinaca je kasnije objasnio da se nosni točak aviona koji je izvršio sletanje iz predostrožnosti slomio tokom vuče. Prilikom vuče aviona otkazali su prednji točkovi, a nos je udario u tlo, ali niko nije povređen.

Prema podacima marinskog korpusa, ovaj lovac pripada 121. lovačkoj eskadrili marinaca. Mornarska lovačka eskadrila 121 (VMFA-121), poznata i kao „Zeleni vitezovi“, je eskadrila aviona Korpusa marinaca Sjedinjenih Država koja upravlja lovcem F-35B Lajting 2.

Veruje se da varijanta stelt borbenog aviona sa kratkim poletanjem (STOVL) pripada amfibijskom jurišnom brodu Tripoli, koji je raspoređen u vazduhoplovnoj bazi američkog marinskog korpusa Ivakuni. Korpus američkih marinaca istražuje šta je izazvalo kolaps stajnog trapa.

Sličan incident se dogodio pre nekoliko meseci nakon što su na tri borbena aviona F-16 otkazali nosni zupčanici.

Foto: Jutjub/lazzaric92

U to vreme,časopis Eurazijan tajms je primetio da, iako su motori tih F-16 bili u značajnoj opasnosti da progutaju ostatke, došlo je do većeg oštećenja radara i mnogih kritičnih delova avionike aviona smeštenih u nosu.

Pored toga, sletanje nosom nadole takođe može dovesti do velikog opterećenja na celokupni okvir aviona.

F-35 su bili umešani u nekoliko nesreća i kontroverzi, izazivajući zabrinutost u američkoj vojsci i njenim partnerima koji upravljaju avionom.


TEŠKA GODINA ZA BORBENE AVIONE F-35

U oktobru 2022. godine, borbeni avion F-35A pete generacije srušio se u američkoj državi Juta u vazduhoplovnoj bazi Hil u blizini Solt Lejk Sitija. Borbeni avion je pripadao 388. borbenom krilu.


Dok je prijavljeno da se pilot bezbedno katapultirao i da je zbrinut zbog lakših povreda, nesreća je izazvala požar na oko 8 do 10 hektara zemlje. Ovo je bila treća prijavljena nesreća samo u 2022.

Pre oktobarskog incidenta, u januaru ove godine prijavljena su dva pada aviona F-35. Pilot južnokorejskog F-35 je 4. januara izvršio hitno „trbušno sletanje“ u vazdušnu bazu nakon što je stajni trap otkazao zbog tehničkih poteškoća.

Iako je prvi put navedeno da je događaj izazvan udarom ptice u levi usisnik motora južnokorejskog F-35, takođe je pokrenuta kompletna studija avionike i stajnog trapa.

Nekoliko dana nakon nesreće u Južnoj Koreji, 25. januara, F-35C američke mornarice doživeo je „incident sletanja“ na palubu nosača aviona Karl Vinson u Južnom kineskom moru, što je bila prva nesreća u istoriji koja je uključivala nosač aviona i lovac pete generacije.

Foto DVIDS USN SSpecialist 3rd Class Jeff D. Kempton

Nakon ovih incidenata koji su uključivali F-35, američka vazdušna komanda je u oktobru pokrenula obuku za oporavak od sudara. U petodnevnom kursu za oporavak oštećenih ili onesposobljenih aviona koji je održan po nalogu Kancelarije zajedničkog programa F-35, učestvovalo je 29 servisera iz različitih programa F-35, sestrinskih službi i partnerskih zemalja F-35. Obuka je uključivala srušenu nosnu opremu, izvlačenje pilota i podizanje aviona.

Nedavni incident u vazdušnoj bazi Kadena u Japanu dolazi kada se borbeni avioni F-35 prodaju kao „najbolji primerci“ zbog svojih vrhunskih sposobnosti. Povećanje njihovog prisustva u indo-pacifičkom regionu primoralo je Kinu da udvostruči proizvodnju J-20.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŽELELI DA NAPRAVE DOBRU FOTOGRAFIJU, PA OTIŠLI U SMRT: Mladići pali sa litice, nesreća šokirala sve