MEDVEDEV ZAPRETIO, ALIJANSA NE ZNA ŠTA ĆE: NATO zemlje bez entuzijazma o ustupanju Kijevu moćnih sistema PVO

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

01. 12. 2022. u 07:00

NA sastanku ministara spoljnih poslova zemalja NATO generalni sekretar Jens Stoltenberg nije mogao da kaže novinarima kada bi trebalo da stignu u Kijev mnogohvaljeni sistemi "Patriot", pošto je Pentagon saopštio da u ovoj etapi SAD ne planiraju da šalju sisteme Ukrajini, a Dmitrij Medvedev, bivši predsednik i premijer, sada potpredsednik Saveta bezbednosti Rusije, napisao na svom "Telegram" kanalu da će "Patrioti" dostavljeni Ukrajini automatski postati regularni cilj ruske armije.

МЕДВЕДЕВ ЗАПРЕТИО, АЛИЈАНСА НЕ ЗНА ШТА ЋЕ: НАТО земље без ентузијазма о уступању Кијеву моћних система ПВО

Foto AP

U Berlinu su objasnili da su bili spremni da "pozajme" Poljskoj te sisteme, koje su oni kupili od Amerikanaca, da zaštite svoju teritoriju, a zatim su Poljaci samoinicijativno predložili da ih ustupe Ukrajini za zaštitu od ruskih raketnih udara. Ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht je već kazala da odluku o davanju Ukrajini "Patriota" mora da aminuje NATO, jer su deo njegovog integracionog sistema odbrane.

Nemačka je na početku Ukrajini slala šlemove i poljske bolnice, ali kad je počeo rat, ona je bez buke i reklame preko Poljske poslala mnogo oružja i municije Ukrajini. Nemački eksperti kažu da čak i kad bi se ustupili "Patrioti" Ukrajini, potrebno je najmanje šest meseci, do dve godine, da se obuče oficiri koji bi bili za komandnim pultom. U Berlinu su svesni da bi slanje nemačkih oficira da budu posada "Patriotima" moglo da ima tragične posledice.

O sistem "Patriot", Foto shutterstock

Sistem "Patriot" košta milijardu dolara, a jedna ispaljena raketa milion dolara. Racionalni Nemci postavljaju pitanje ko bi bio spreman da plati "Patriote" i rakete i šta ako se "Patriot" pokaže nemoćan u zaustavljanju ruskog hipersoničnog oružja. Visoka cena na svetskom tržištu biće mu uzdrmana.

U Berlinu podsećaju da su već dali Ukrajini najnoviji PVO sistem "Iris-t" koji još nije stupio u naoružanje nemačke armije. Osim toga, Ukrajinci su dobili od Nemaca samohodne PVO sisteme "Gepard".

Postoji još jedan tehnički problem koji otežava predaju "Patriota" Ukrajini. Sa njega bi trebalo ukloniti sistem prepoznavanja "svoj-tuđi avion".

Iskustvo arapskih zemalja koje imaju sistem "Patriot" je da on na nebu ne vidi male, ali opasne dronove. Rusi bi sigurno napadali i "Patriote" rojevima dronova. Da bi bio efikasan, on mora da dobija koordinate za gađanje cilja od satelita koji se nalazi nad teritorijom gde se ratuje.

Jedna baterija "Patriota" ima komandni punkt, šest lansirnih rampi i višefunkcionalni radar, kao i izvor napajanja strujom.

Kad bi Ukrajina i dobila desetak baterija "Patriota", ona njima može da zaštiti samo glavne gradove, ali ne ceo prostor. Sigurno bi jedan broj raketa i dronova stigao do cilja.

Foto AP

NOVO RUSKO "PERSPEKTIVNO ORUŽJE"

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu predložio je na zasedanju Kolegijuma Ministarstva odbrane RF da se u toku vojne operacije u Ukrajini koristi i "perspektivno oružje". Radi se o oružju koje još nije primljeno u serijsku proizvodnju, već je u završnoj eksperimentalnoj fazi. Ako se pokaže kao efikasno, brzo bi počela i serijska proizvodnja. O kom je novom oružju reč, Šojgu nije govorio pred kamerama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)