MINISTARSTVO FINANSIJA NEMAČKE NEGODUJE: Nedostatak sredstava nije uzrok slabe dostupnosti municije

Đ.G.

01. 12. 2022. u 22:37

SAVEZNO ministarstvo finansija Nemačke je, kako se izveštava, odbacilo hitan poziv ministarke odbrane Kristin Lambreht za više novca kako bi se suočila sa ogromnim nedostatkom municije u vojsci zemlje.

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА НЕМАЧКЕ НЕГОДУЈЕ: Недостатак средстава није узрок слабе доступности муниције

Foto: Jutjub/WELT Documentary

U pismu koje je videla Nemačka štamparska agencija (DPA), državni sekretar za finansije Štefen Zabiš rekao je da izgleda da postoji „različita percepcija“ o uzroku krize municije među proizvođačima municije.

Odgovor ministarstva finansija dolazi nakon što je Lambreht iz SPD-a navodno pisala svom koalicionom partneru, federalnom ministru finansija Kristijanu Lindneru iz FDP-a, tražeći dodatna sredstva. 

Dok je Lambreht okrivio nedostatak sredstava za nedostatak municije i zatražio više novca „odmah u značajnom iznosu“, Sebiš je rekao da predstavnici industrije veruju da spora dostupnost opreme i municije „nije zbog nedostatka budžetskih sredstava“, već zbog odbrane „komplikovani, ponekad netransparentni i nedosledni“ procesi naručivanja ministarstva .

Ministarstvo finansija se, međutim, obavezalo da će podržati ministarstvo odbrane u „poboljšanju procesa planiranja“. 

Kao prvo, Sebiš je preporučio Lambrehtu da se uključi u pregovore sa industrijom oružja i da ima „dovoljno konkretnu razmenu informacija“ sa proizvođačima, kao i „realno i kontinuirano praćenje“ zahteva za finansiranjem.

Prošlog meseca, komesar Bundestaga za oružane snage, Eva Hogl, upozorila je da se vojska zemlje suočava sa ozbiljnom nestašicom municije i rekla da će popuna zaliha koštati 20 milijardi evra.

U oktobru je Business Insider takođe izvestio da je nemačka vojska imala municiju samo za jedan ili dva dana borbe, pozivajući se na odbrambenu industriju i parlamentarne izvore. Iako problem postoji godinama, mediji su rekli da se pogoršao kada je Nemačka počela da isporučuje oružje Ukrajini - preneo je RT. 

Raskol u nemačkoj koaliciji oko oružja dolazi usred izveštaja da je transfer oružja u Ukrajinu ostavio zalihe većine zemalja NATO-a napetim. „Njujork tajms“ je ove nedelje rekao da su manje zemlje „iscrpile svoj potencijal“ da Kijevu snabdevaju više oružja i da je najmanje 20 od 30 članica bloka „prilično iskorišćeno“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri