PANIKA U ŠPANIJI ZBOG "PAKLENIH PISAMA": Koverte sa eksplozivom stigle i u firmu koja pravi raketne bacače, jedan trag povezuje dve bombe

Novosti online

01. 12. 2022. u 16:22

ŠPANIJA je pojačala mere bezbednosti u vladinim zgradama nakon otkrića pet pisama sa bombama i zapaljivim uređajima, uključujući i onu koja je juče eksplodirala u ukrajinskoj ambasadi u Madridu.

ПАНИКА У ШПАНИЈИ ЗБОГ ПАКЛЕНИХ ПИСАМА: Коверте са експлозивом стигле и у фирму која прави ракетне бацаче, један траг повезује две бомбе

Foto: AP Photo/Paul White

Pisma bombe poslata su španskom premijeru Pedru Sančezu, Ministarstvu odbrane, kompaniji koja proizvodi raketne bacače donirane Kijevu, vojnoj vazduhoplovnoj bazi u blizini Madrida i ambasadi, piše Gardijan.

Španski državni sekretar za bezbednost Rafael Perez rekao je da je početna analiza pokazala da su paketi poslati iz Španije.

- To su smeđe koverte sličnog izgleda. U ranoj smo fazi naše istrage. Iako postoje znaci da su došle sa španske teritorije, budimo oprezni - rekao je Perez danas u Madridu.

Foto: AP Photo/Paul White

Državni sekretar kaže da još nema dovoljno razloga za uznemirenje terorističkom pretnjom i da španska vlada ne zna da li je u drugim zemljama bilo sličnih slučajeva. Najviši krivični sud Španije istražuje slučaj, a stručnjaci će pregledati koverte kako bi uporedili DNK i rukopis.

Pismo bomba u ukrajinskoj ambasadi eksplodirala je kada ju je juče otvorio službenik. Muškarac je zadobio lakše povrede ruku. Zbog toga je Ukrajina upozorila svoje diplomate da pojačaju mere bezbednosti. Drugo pismo bombu su deaktivirali pripadnici kontradiverzione ekipe. Otkrivena je nekoliko sati kasnije u Instalazu, kompaniji za proizvodnju oružja u Saragosi u regionu Aragon, koja proizvodi raketne bacače C90, piše.

Jutros se ispostavilo da je pismo koje sadrži pirotehnički materijal upućeno i premijeru Sančezu. Pismo je presretnuto 24. novembra u palati Monkloa, zvaničnoj rezidenciji premijera.

Ubrzo nakon toga Ministarstvo odbrane saopštilo je da je sumnjivi paket otkriven u devet ujutru, zbog čega je pozvana kontradiverziona ekipa. Upućeno je ministru odbrane Margariti Robles.

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je otkriće paketa u Monkloi izazvalo trenutno povećanje bezbednosti u vladinim zgradama. Rekli su da će sada biti posebno oprezni sa poštanskim paketima. Portparol ministarstva kaže da su rendgenski snimci pokazali da koverta poslata satelitskom centru Evropske unije u bazi Torejon de Ardoz sadrži neku vrstu mehanizma.

Foto: AP Photo/Paul White

- Pripadnici nacionalne policije i civilne garde otišli ​​su u bazu da ograde područje, a policijski istražitelji analiziraju kovertu koja je bila adresirana na satelitski centar - rekao je portparol.

Preliminarne istrage sugerišu vezu između prva dva pisma pošto su obe koverte imale istu adresu e-pošte pošiljaoca. Ambasador Ukrajine u Španiji Sergej Pohoreljcev rekao je da je prvi sumnjivi paket upućen na njega.

- Paket je sadržao kutiju, zbog čega je komandant obezbeđenja postao sumnjičav i on je odlučio da je iznese napolje, bez ikoga u blizini, i otvori je - rekao je Pohoreljcev za ukrajinski novinski sajt European Pravda.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju