NATO GENERAL O "NOVOJ" POZORNICI SUKOBA SA MOSKVOM: "Uticaj Rusije stalno raste, sprečićemo stare greške"

Novosti online

29. 11. 2022. u 16:14

ZBOG rastućeg uticaja Rusije, NATO bi trebalo da se fokusira na Irak, rekao je italijanski general i komandant NATO misije u Iraku Đovani Januči za list Republika.

НАТО ГЕНЕРАЛ О НОВОЈ ПОЗОРНИЦИ СУКОБА СА МОСКВОМ: Утицај Русије стално расте, спречићемо старе грешке

Foto: Jutjub/Tasteful Vlogs/NATO

- Irak je jedna od najkomplikovanijih zemalja za NATO, gde sa jedne strane stalno raste uticaj Moskve i Teherana, a sa druge je vojni kontingent alijanse prilično ograničen - rekao je on.

Prema generalovim rečima, delovanje bloka je već usmereno na sprečavanje starih grešaka u regionu.

- Imamo potpuno novi model rada unutar NATO. Sarađujemo sa lokalnim vlastima i izbegavamo razgovore sa pozicije koja bi mogla da signalizira pokušaje Zapada da vojno interveniše u unutrašnjim stvarima zemlje - zaključio je Januči.

Američke trupe i njihovi saveznici izvršili su invaziju na Irak u proleće 2003. godine. Cilj operacije Iračka sloboda bio je zbacivanje režima Sadama Huseina, kojeg je Vašington optužio za veze sa međunarodnim terorizmom i posedovanje hemijskog oružja.

Kasnije ove informacije nisu potvrđene. Od tada je vojni kontingent u Iraku smanjen, ali delovi NATO misije i dalje ostaju tamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (2)

PREKRETNICA - OVAKO VIŠE NE MOŽEMO Jelena o najtežim trenucima u vezi sa Novakom