SUNAK OBJAVIO ZAOKRET U ODNOSIMA SA PEKINGOM: "Zlatna era je gotova"

Novosti online

29. 11. 2022. u 14:25

BRITANSKI premijer Riši Sunak izjavio je da su dani bliske ekonomske saradnje sa Pekingom prošli, jer ta zemlja predstavlja izazov za interese Londona.

СУНАК ОБЈАВИО ЗАОКРЕТ У ОДНОСИМА СА ПЕКИНГОМ: Златна ера је готова

Riši Sunak, Foto AP

Sunak je rekao da je period rastuće trgovine sa Kinom, zasnovan na zajedničkim ekonomskim interesima, sada završen.

On je opisao Peking kao rivala, istovremeno obećavajući da će izbegavati „pojednostavljeni“ pristup konfrontaciji.

U svom prvom velikom spoljnopolitičkom govoru Sunak je ocenio da britanski pristup Kini mora postupno da se promeni.

- Budimo jasni, tzv. zlatna era je gotova, zajedno s naivnom idejom da će trgovina dovesti do društvenih i političkih reformi - rekao je Sunak obraćajući se u ponedeljak na banketu lorda gradonačelnika u Londonu.

- Naravno, ne možemo jednostavno ignorisati značaj Kine u svetskim poslovima – za globalnu ekonomsku stabilnost ili pitanja poput klimatskih promena. SAD, Kanada, Australija, Japan i mnogi drugi to takođe razumeju - rekao je Sunak.

Premijer je naglasio da ponovna procena veza ne znači da će Britanija prihvatiti „pojednostavljenu hladnoratovsku retoriku“ u suočavanju sa onim što je opisao kao „sistemski izazov našim vrednostima i interesima“.

Poručio je da Britanija pod njegovim vođstvom neće izabrati status kvo i da će se suprotstaviti međunarodnim konkurentima i to „ne velikom retorikom, već snažnim pragmatizmom”.

Sunak je obećao da će ojačati odnose Britanije sa istomišljenicima, posebno sa „prijateljima u Komonveltu, SAD, zalivskim državama, Izraelom i drugima“, rekavši da će detalji ove dublje saradnje biti otkriveni sledeće godine, prenosi RT.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)