TURSKI MINISTAR ODBRANE TVRDI: Neutralisano 480 boraca PKK od početka operacije u Iraku

Đ.G.

27. 11. 2022. u 20:21

TURSKI ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar rekao je da je 480 militanata zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) neutralisano u severnom Iraku od početka operacije Zamak Kandža.

ТУРСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ТВРДИ: Неутралисано 480 бораца ПКК од почетка операције у Ираку

Foto: EPA

Turska je u aprilu pokrenula vojnu operaciju protiv militanata zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) u severnom Iraku. U operaciji su uključene specijalne snage i Vazduhoplovstvo. Kancelarija predsednika Iraka saopštila je da turska operacija predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, a turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da turska strana ima za cilj da obezbedi bezbednost svojih granica.

- Od početka operacije "Kandža-mač", 480 terorista PKK neutralisano je u severnom Iraku. Borba protiv terorizma će se nastaviti sve dok posljednji terorista ne bude eliminisan - rekao je Akar, a prenosi agencija Anadolu.

Šef turskog vojnog resora je podsetio da su „ranije, u regionu Zap u severnom Iraku, teroristi PKK napali tursku vojsku“.

- Neposredno nakon incidenta sa napadom, turske specijalne snage pokrenule su operaciju protiv terorista. Do danas je neutralisano 13 terorista, uključujući militante koji su učestvovali u pogibiji turskih vojnika", rekao je Akar.

Oružani sukob sa Radničkom partijom Kurdistana počeo je u Turskoj 1984. godine, a nastavljen je 2015. godine. U severnom Iraku postoje baze PKK protiv kojih turske oružane snage izvode vazdušne i kopnene operacije. Prisustvo turske vojske u kampu Zlikan severoistočno od Mosula dugo je bilo izvor kontroverzi između Bagdada i Ankare , što opravdava prisustvo kao potrebu za borbu protiv zabranjene PKK u Turskoj - prenela je RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

PREMA NARODNOM VEROVANJU SVETI SAVA JE OVDE NAPRAVIO ČUDO: Meštani i danas veruju u moć lekovitog izvora