"KAŠOGI JE PONOVO UMRO": Imunitet saudijskom prestolonasledniku od krivičnog gonjenja za ubistvo novinara

D. D. S.

19. 11. 2022. u 06:00

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je da prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman ima imunitet u sudskom sporu zbog njegove svoje u ubistvu američkog novinara Džamala Kašogija. Odluku je odmah osudila verenica ubijenog Kašogija, koja je ranije podnela tužbu protiv Bin Salmana.

КАШОГИ ЈЕ ПОНОВО УМРО: Имунитет саудијском престолонаследнику од кривичног гоњења за убиство новинара

Foto: Tanjug/AP Photo

- Džamal je danas ponovo umro. Mislili smo da će biti pravde od SAD, ali je ponovo novac na prvom mestu - navela je na "Tviteru" Čengizova.

Bajdenova administracija, međutim, utvrdila je da "optuženi Bin Salman, kao aktuelni šef jedne strane vlade, uživa imunitet šefa države od jurisdikcije američkih sudova". To predstavlja preokret u odnosu na ranije stavove Bajdena iznete tokom predsedničke kampanje 2019, u kojima je krivio saudijskog prestolonaslednika za umešanost u brutalno ubistvo Džamala Kašogija 2. oktobra 2018. godine u Istanbulu.

Kraljevskim dekretom u septembru odlučeno je da prestolonaslednik od oca preuzme i mesto premijera, a Bajdenova administracija je saopštila da smatra da je on zaštićen od mogućeg krivičnog gonjenja u SAD, posle tužbe koju je protiv Mohameda bin Salmana i drugih podnela Čengizova, zajedno sa organizacijom za ljudska prava "Demokratija za arapski svet sada", koju je Kašogi i osnovao.

Stejt department je nazvao poziv Bajdenove administracije da zaštiti saudijskog prestolonaslednika od američkih sudova u slučaju ubistva Kašogija "čisto pravnom odlukom". Bajdenova administracija je imala mogućnost i da ni na koji način ne iznosi mišljenje.

Saudijski zvaničnici ubili su Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Veruje se da su ga raskomadali, iako njegovi ostaci nikada nisu pronađeni. Američka obaveštajna zajednica zaključila je da je prestolonaslednik Saudijske Arabije odobrio ubistvo poznatog novinara, koji je kritički pisao o grubim metodama princa Mohameda, da ućutka one koje je smatrao rivalima ili kritičarima.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)