BEZ SLOGE U G20 ZA OSUDU RUSIJE: Nesloga lidera na Samitu grupe najrazvijenijih zemalja oko odnosa prema Rusiji zbog rata u Ukrajini

I. STANOJEVIĆ

16. 11. 2022. u 07:50

DOK su lideri članica najrazvijenih zemalja sveta (G20) na indonežanskom ostrvu Bali, nacrtom završne deklaracije, bezuspešno pokušavali da se dogovore oko osude Moskve zbog situacije u Ukrajini, ruska strateška avijacija i Crnomorska flota izvele su žestok raketni napad na Kijev.

БЕЗ СЛОГЕ У Г20 ЗА ОСУДУ РУСИЈЕ: Неслога лидера на Самиту групе најразвијенијих земаља око односа према Русији због рата у Украјини

KIJEV Prestonica Ukrajine više od dve nedelje nije bila na meti ruskih raketa, Foto AP

Na ciljeve u Kijevskoj, Sumskoj i Odeskoj oblasti, lansirano je više od 70 krstarećih raketa tipa H-101, dok je skup na Baliju otkrivao duboke podeljenosti oko odnosa prema operaciji Moskve.

Serija snažnih eksplozija potresla je ukrajinsku prestonicu, koja više od dve nedelje nije bila na meti udara ruske avijacije, eksplozije su se čule i u Krivom Rogu, Lavovu, Harkovu i Žitomiru, uz vazdušnu uzbunu širom Ukrajine.

U nacrtu završne deklaracije samita, za to vreme, navedeno je da "većina članica oštro osuđuje rat u Ukrajini koji pogoršava nestabilnost globalne ekonomije", uz duboku zabrinutost zbog izazova koje stvara eskalacija tenzija. Poziva se na nezavisnost centralnih banaka da se osiguraju napori na obuzdavanju inflacije.

Predsednik Rusije nije prisustvovao skupu, ali je šef diplomatije Sergej Lavrov na Baliju prozvao zapadne zemlje da pokušavaju da ispolitizuju zajedničku deklaraciju, tako da ona navodi na osudu delovanja Rusije u ime cele G20, pa i same Moskve. Dodao je da je Kremlj insistirao da se u završnom dokumentu navede da se stavovi članica G20, po pitanju Ukrajine, ipak razlikuju.

Lavrov je, u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guteresom apelovao da Sekretarijat UN ne prihvata uputstva iz bilo koje zemlje u vezi sa dešavanjima u Ukrajini i da sledi uravnotežen i nepristrasan kurs u skladu sa članom 100 Povelje UN. Guteres je, s druge strane, pružio Rusiji uveravanja da će sve obaveze u vezi sa ukidanjem ograničenja na izvoz žitarica i proizvoda iz Rusije biti ispunjene.

Ilustracija V. N.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je juče, u obraćanju putem video-veze, pozvao učesnike samita da usvoje ukrajinsku formulu mira od 10 tačaka i okončaju rat "pravedno i na osnovu Povelje UN i međunarodnog prava".

- Nećemo čekati Rusiju da ojača svoje snage. Uveren sam da je sada trenutak kada rat Rusije mora i može da se zaustavi - poručio je Zelenski u video -obraćanju liderima G20.

Lavrov je rekao da Zelenski ne bi trebalo da sluša savete Zapada o pregovorima sa Rusijom i istakao da je njegova retorika u obraćanju bila rusofobna i agresivna, napominjući da Moskva ne odustaje od pregovora sa Kijevom.

Kina se oštro usprotivila isključenju Rusije iz G20 i drugih međunarodnih foruma, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji. Vang Ji je rekao da stav Rusije da ne treba voditi nuklearni rat pokazuje racionalnost i odgovornost, kao i da Kina podržava spremnost Rusije da stupi u dijalog o Ukrajini i pristane na nastavak sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka. Kina je, istakao je, voljna da unapredi saradnju sa Rusijom na visokom nivou u različitim oblastima.

S druge strane, britanski premijer Riši Sunak smatra da je Putin trebalo da bude spreman da se suoči sa svetskim liderima na samitu zbog rata u Ukrajini, dodajući da "je očigledno da se šef Kremlja nije osećao sposobnim da se pridruži samitu". On je, takođe, ocenio da Kina predstavlja pretnju po Veliku Britaniju, ali da sa njom treba voditi dijalog oko globalnih izazova.

Nemački kancelar Olaf Šolc je na pitanje novinara o razgovoru sa Lavrovom, rekao: "Stao je blizu mene i rekao par rečenica. To je bio razgovor".

- Nastaviću da razgovaram sa Putinom o rešenju za Ukrajinu, jer je važno da se nastavi komunikacija sa njim - istakao je nemački kancelar.

Predsednik Francuske Emanuel Makron zatražio je, istovremeno, od kineskog kolege Sija da pokuša da ubedi Putina da se "vrati za pregovarački sto".

Na marginama samita, zemlja domaćin potpisala je ugovor sa međunarodnim zajmodavcima i velikim državama u vrednosti od 20 milijardi dolara, koji će joj pomoći da poveća korišćenje obnovljive energije i smanji oslanjanje na ugalj. A indonežanski predsednik Džoko Vidodo apelovao je na saradnju:

- Nemamo druge opcije, potrebna je saradnja da bi se spasao svet. G20 mora biti katalizator inkluzivnog ekonomskog oporavka. Ne treba da delimo svet na blokove. Ne smemo dozvoliti da svet zapadne u još jedan hladni rat - zaključio je Vidodo.

Foto AP

MUKE S LAVROVOM

TOKOM prvog dana samita G20 pronele su se vesti da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov napustio Bali i vratio se u Moskvu. To se ubrzo pokazalo kao dezinformacija, pošto je domaćin saopštio da je Lavrov prisutan. Kako je objavio Bi-Bi-Si, o tobožnjem odlasku počelo je da se šuška pošto su zapadne zemlje kritikovale Moskvu. Lavrov je otputovao sinoć, kao i lideri još nekoliko zemalja.

Foto AP

DESET USLOVA ZELENSKOG

Ukrajinski predsednik je izneo na "Telegramu" 10 predloga Kijeva za okončanje sukoba sa Rusijom - nuklearna bezbednost, bezbednost hrane, energetska bezbednost, oslobođenje i povratak zatvorenika i deportiranih, sprovođenje Povelje UN i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svetskog poretka, povlačenje ruskih trupa i prestanak borbi, vraćanje pravnog sistema, zaustavljanje ekocida, sprečavanje eskalacije i preciziranje kraja rata. Naglasio je da ne može biti teritorijalnih ustupaka od strane Kijeva.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u Moskvi je prokomentarisao da ovo potvrđuje stav Kijeva da ne želi da pregovara.

Foto AP

SI: UKINUTI SANKCIJE MOSKVI

Kineski predsednik Si Đinping je u zapaženom govoru konstatovao da je mentalitet hladnog rata odavno zastareo i da treba podići saradnju svih u svetu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

- Prosperitet i stabilnost nisu mogući u svetu u kojem bogati postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji - poručio je Si i najavio da će Kina povećati finansiranje Fonda za mir i razvoj Kine i Ujedinjenih nacija, te da radi sa više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija. Podržao je i pridruživanje zemalja Afrike u G20 i založio se za nultu korupciju kao preduslov razvoja svih u svetu.

On nije direktno spomenuo sukob u Ukrajini, ali je govorio o napetom geopolitičkom okruženju i poremećaju lanca snabdevanja hranom i energijom, usprotivivši se upotrebi tih pitanja kao oružja. Kineski predsednik pozvao je i na ukidanje sankcija, kao onih uvedenih Rusiji. Si je zatražio od bogatih zemalja da se usredsrede na smanjenje uticaja povećanja kamatnih stopa zbog rasta cena. "Razvijene ekonomije treba da smanje negativne efekte prilagođavanja svoje monetarne politike i da stabilizuju dugove na održivom nivou", rekao je Si.  J. K.

Foto AP

BAJDEN SADA LIČNO IZJAVIO SAUČEŠĆE ERDOGANU

DAN pošto je Ankara odbila da prihvati saučešće Vašingtona posle terorističkog napada u Istanbulu, američki predsednik Džozef Bajden je to lično učinio u susretu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, na Baliju.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je prethodnog dana da Ankara odbija da primi saučešće SAD povodom napada u kom je poginulo šest, a povređeno više od 80 ljudi. Turska je ranije tvrdila da Vašington obučava i snabdeva oružjem terorističke grupe na severu Sirije, koje Ankara povezuje s napadom. Turska je uslovila i ulazak Švedske i Finske u NATO izručenjem ljudi koje smatra teroristima.

Bajden je, uz izraze saučešća, sada preneo Erdoganu da će SAD nastaviti da podržavaju dugo nastojanje Ankare da bude snabdevena borbenim avionima F-16 i podsetio ga da je Turska značajan faktor u prihvatanju zahteva Švedske za članstvo u NATO. Bajden je zahvalio Erdoganu i zbog njegove uloge u obnavljanju sporazuma Ukrajine i Rusije, koji ističe 19. novembra, a postignut je uz posredovanje UN i Ankare, o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka.

POZLILO IM

Predsednik Argentine Alberto Fernandez zatražio je pomoć lekara zbog visokog krvnog pritiska i vrtoglavice, posle otvaranja samita G20 na Baliju, pa je zemlju umesto predsednika predstavljao ministar spoljnih poslova Santjago Kafiero. Prethodno je kambodžanski premijer Hun Sen otkazao sastanke na samitu pošto je utvrđeno da je pozitivan na koronu. Hun Sen, inače predsedavajući nedavno završenog sastanka ASEAN, bio je pozitivan na koronu pre ovog skupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri