"BRITANIJI JE POTREBAN PEKING": Sunak izneo mišlješe Londona o Kini

Đ.G.

15. 11. 2022. u 20:36

BRITANSKI premijer Riši Sunak gleda na Kinu kao na „izazov“ a ne kao pretnju, a Londonu je i dalje potrebna pomoć Pekinga po pitanjima u globalnoj areni, uprkos tome što ne dele iste „vrednosti“.

БРИТАНИЈИ ЈЕ ПОТРЕБАН ПЕКИНГ: Сунак изнео мишљеше Лондона о Кини

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Izlažući svoj stav o Kini novinarima na marginama samita G20 na Baliju, Sunak je rekao da Kina „nedvosmisleno predstavlja sistemsku pretnju – pa, sistemski izazov – za naše vrednosti i naše interese”. On je takođe nazvao Peking „najvećom državnom pretnjom našoj ekonomskoj bezbednosti“.

Uprkos tome, svetski lideri ne mogu da ignorišu Kinu i njen uticaj u globalnim poslovima, rekao je on.

- Kina je neosporna činjenica globalne ekonomije i nećemo moći da rešimo zajedničke globalne izazove poput klimatskih promena ili javnog zdravlja“ bez dijaloga sa Pekingom, upozorio je Sunak. Takav dijalog je takođe neophodan „u odnosu na Rusiju i Ukrajinu“ , dodao je on.

Upitan da li Velika Britanija planira da označi Kinu kao pretnju u svojim spoljnopolitičkim dokumentima, Sunak je dva puta izbegao pitanje, rekavši umesto toga da je pozicija Velike Britanije u skladu sa njenim „saveznicima“ u SAD, Kanadi i Australiji - preneo je RT.

- Ako pogledate američku nacionalnu bezbednosnu strategiju koja je objavljena pre samo nekoliko nedelja, i ako pogledate kako oni opisuju svoje viđenje Kine i kako da se nose sa njom, mislim da ćete otkriti da je veoma slična kako sam vam to upravo opisao - rekao je.

Sunakovi komentari dolaze otprilike mesec dana nakon što je njegova prethodnica, Liz Tras, navodno obećala da će Kinu zvanično klasifikovati kao „pretnju“. Ona se takođe zalagala za slanje više oružja na Tajvan, samoupravno ostrvo na koje polaže Peking, koje je postalo žarište diplomatske krize između Kine i SAD ranije ove godine.

Sunak, međutim, nije dao jasan odgovor ni na pitanje o isporukama oružja Tajvanu Sve takve odluke bi se smatrale delom „integrisane revizije“ , rekao je on, a preneo RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina