PRED SAMIT G20: Indonezija poziva Zapad na manje ostru retoriku prema Rusiji

Tanjug

13. 11. 2022. u 20:05

VISOKI zvaničnici Indonezije pozvali su zapadne lidere da naprave određene ustupke u tome koliko će daleko ići u kritikovanju Rusije zbog rata u Ukrajini, u poslednjem naporu da se samit G20, koji se održava 15. i 16. novembra na Baliju, ne završi bez zajedničke deklaracije, izjavila su trojica neminenovanih diplomata za evropski Politiko.

ПРЕД САМИТ Г20: Индонезија позива Запад на мање остру реторику према Русији

Foto Tanjug/AP

Isti izvori navode da su zvaničnici SAD, EU, Australije, Kanade i Japana pod pritiskom indonežanskih kolega, sve do predsednika Džoka Vidoda, da pokažu "fleksibilnost i razmotre manje oštru retoriku prema Moskvi", koju će na samitu predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Vidodo smatra da bi bio njegov "lični uspeh" ukoliko bi se potpisala zajednička deklaracija, rekao je jedan od zvaničnika, dodajući da se indonežanski lider požalio nekoliko puta da će predsedavati "najtežim" samitom G20 ikada.

On takođe nastoji da izbegne izbacivanje Rusije iz organizacije i pretvaranje G20 u G19, nalik onome što se dogodilo 2014. godine, kada je G8 izbacila Rusiju nakon pripajanja Krima i postala G7.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)