BOGATI DA PLATE 100 MILIJARDI: U Šarm el Šeiku na Sinaju Samit Ujedinjenih nacija o klimi COP27

V.N.

07. 11. 2022. u 07:20

U EGIPATSKOM letovalištu Šarm el Šeiku počeo je Samit UN o klimi, COP27, na kojem će se postaviti pitanje kada će bogate zemlje platiti siromašnima za borbu protiv klimatskih promena, izazvanih visokim emisijama štetnih gasova, prenosi Dojče vele (DW).

БОГАТИ ДА ПЛАТЕ 100 МИЛИЈАРДИ: У Шарм ел Шеику на Синају Самит Уједињених нација о клими ЦОП27

Foto AP

Nakon nedavnih razornih poplava u Pakistanu i rekordnih toplotnih talasa i suše širom sveta, kompenzacija zemljama koje pogađaju klimatske promene trebalo bi da bude centralna tema svetske konferencije u Šarm el Šeiku a jedno od glavnih pitanja samita biće kako pobeći od fosilnih goriva.

Dok rat u Ukrajini i protesti u Iranu dominiraju vestima uoči Samita o klimi COP27 u Egiptu, generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorava da svetski čelnici gube iz vida "borbu na život ili smrt" kada je reč o klimatskim promenama.

Govoreći s novinarima u Njujorku u oktobru, Guteres je rekao da vodeće industrijske zemlje treba da pojačaju korak i ispune obećanje o izdvajanju sto milijardi dolara godišnje za podršku klimatskim merama u zemljama u razvoju.

To bi trebalo da počne od 2025. godine - iako je prvobitno bilo planirano za 2020. godinu.

"Gledano ukupno, trenutna obećanja i politike zatvaraju vrata šansi da ograničimo porast globalne temperature na dva stepena Celzijusa, a kamoli da postignemo cilj od 1,5 stepeni", rekao je Guteres.

Simon Stil ispred UN zadužen za klimu, Foto AP

Čuveni cilj 1,5 Celzijusa odnosi se na prosečnu razliku u temperaturi između vremena pre industrijalizacije (1850-1900. godine) i 2100. godine.

Takođe, spor je napredak u nastojanjima bogatih zemalja da kompenzuju zemlje koje su pogođene klimatskim promenama - SAD i članice EU oklevaju da se posvete namenskom fondu, koji bi mogao iznositi stotine milijardi godišnje do 2030, nadoknađujući troškove visokih emisija štetnih gasova.

Posebno je veliki problem u ostrvskim državama, s niskom nadmorskom visinom, koje su najosetljivije na porast nivoa mora i razorne oluje.

"Nemamo vremena za gubljenje - naša ostrva pogađaju sve ozbiljniji i češći klimatski uticaji, a oporavak dolazi po cenu našeg razvoja", rekao je Volton Vebson, predsednik Saveza malih ostrvskih država pri UN, na zasedanju Generalne skupština u septembru.

Veliki skup u egipatskom letovalištu, Foto AP

ZELENI VODONIK

EGIPATSKO predsedavanje Klimatskom konferencijom dalo je obećanje da će inovacije i čista tehnologija biti ključni deo dnevnog reda, s nekoliko dana posvećenih zelenom vodoniku i dekarbonizaciji energije.

UGLjOVODONICI

NA prošlogodišnjem Samitu o klimi u Glazgovu (COP26) fokus je bio na prestanku korišćenja fosilnih goriva, posebno kada je reč o proizvodnji električne energije.

Prema jednom zaključku, više od 30 zemalja obavezalo se da ukine direktnu budžetsku podršku sektoru fosilnih goriva, što se procenjuje na 24 milijarde evra godišnje.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a