"RUSIJA TO NE MOŽE DA DOZVOLI": Nebenzja u UN o novoj odluci Moskve - Od sada kontrola svih brodova koji plove za Ukrajinu

Novosti online

31. 10. 2022. u 18:23

UKRAJINA je "grubo prekršila" Istanbulski sporazum o izvozu žitarica preko Crnog mora i primorala Moskvu da ga suspenduje na neodređeno vreme, rekao je danas u Savetu bezbednosti ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja, piše Raša Tudej.

РУСИЈА ТО НЕ МОЖЕ ДА ДОЗВОЛИ: Небензја у УН о новој одлуци Москве - Од сада контрола свих бродова који плове за Украјину

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ruska mornarica će pregledati sve teretne brodove koji idu za Ukrajinu, čak i one čiji je tranzit odobrio koordinacioni centar sa sedištem u Turskoj, dodao je on.

- Ova subverzivna akcija Kijeva grubo krši Istanbulske sporazume i, u stvari, stavlja tačku na njihovu humanitarnu dimenziju. Sada je svima očigledno da ukrajinska strana koristi Crnomorski humanitarni koridor u svrhe vojne sabotaže - rekao je Nebenzja, misleći na subotnji napad morskim dronovima na Sevastopolj.

Rusija "ne može da garantuje bezbednost civilnih brodova koji učestvuju u inicijativi za Crno more", dodao je Nebenzja, jer "ne zna koje druge terorističke napade Kijev priprema uz podršku svojih zapadnih sponzora".

U nedelju, nakon što je Moskva najavila suspenziju aranžmana, Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu saopštio je da je u ponedeljak dao zeleno svetlo za 16 brodova za plovidbu koridorom i "obavestio" Rusiju o toj odluci. Prema podacima o pomorskom saobraćaju, najmanje dva broda su ujutru napustila crnomorsku luku Odesa, navodeći Istanbul kao svoje odredište.

Vasilij Nebenzja/Foto: AP Photo/Richard Drew

- Odluke i mere preduzete bez našeg učešća nisu obavezujuće za nas - rekao je Nebenzja u UN. Moskva "ne može dozvoliti da brodovi prođu bez naše inspekcije i biće prinuđena da preduzme nezavisne mere" za inspekciju brodova koje je odobrio koordinacioni centar bez ruskog odobrenja.

U međuvremenu, koordinator UN-a za inicijativu za crnomorsko žito, Amir Abdula, rekao je da "hrana mora da teče".

UN i Turska su posredovali u dogovoru u julu prema kojem bi ukrajinsko žito moglo da se izvozi preko Crnog mora, dok bi zapadne prepreke izvozu ruskog žita i đubriva bile uklonjene. SAD i savezničke zemlje insistiraju da nikada nisu sankcionisali izvoz žitarica – ali su ih sankcije ruskim brodovima onemogućavale u praksi.

Moskva je kritikovala Zapad što nije ispunio svoj deo sporazuma i istakla da je najveći deo ukrajinskog izvoza otišao u EU, a ne u afričke zemlje koje su najviše pogođene nestašicama hrane.

Rusija je obustavila poštovanje dogovora u subotu, nakon što se desio veliki napad dronovima na Crnomorsku flotu i civilna plovila uključena u obezbeđivanje bezbednog prolaza za poljoprivredni teret iz ukrajinskih luka. U nedelju, nakon proučavanja olupina bespilotnih borbenih vozila, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su oni koji stoje iza napada aktivno koristili koridor za žito uz posredovanje UN.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju