ŠOLC "PEGLA" VEZE SA KINOM: Prvi susret Si Đinpinga sa evropskim liderom od početka korone

Jurica Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

31. 10. 2022. u 08:21

KAD, u četvrtak, nemački kancelar Olaf Šolc, u pratnji najmoćnijih poslovnih ljudi, poleti prema Pekingu, biće to uvod u prvi susret novoizabranog generalnog sekretara KP Kine Si Đinpinga sa jednim evropskim liderom od početka epidemije virusa korona.

ШОЛЦ ПЕГЛА ВЕЗЕ СА КИНОМ: Први сусрет Си Ђинпинга са европским лидером од почетка короне

Foto EPA

U Šolcovom društvu biće i direktori "Simensa", "Adidasa", Dojče bank, proizvođača vakcina "Biontek", "Folksvagena", "Bajera", svi sa istom nadom da će nastaviti unosne poslove sa Kinezima. Jer, samo "Folksvagen" izvozi 40 odsto svojih automobila na kinesko tržište, a namerava da uloži i 2,4 milijarde evra u zajednički projekt sa kineskim "Horajzon robotiksom", za proizvodnju automobila bez vozača.

Do Šolcove posete dolazi u osetljivo vreme kada rastu pritisci na Nemačku, pre svega iz Amerike, ali i iz Evrope, da se najjača evropska ekonomija ne oslanja previše na Kineze i kad Nemci najavljuju preispitivanje celokupne strategije prema Kini. Šolc odlazi u Kinu pritisnut i na domaćem terenu, pa je i ministarka spoljnih poslova, kancelareva koaliciona partnerka Analena Berbok rekla da Nemačka više ne sme da bude zavisna od bilo koje zemlje sa kojom ne deli "naše vrednosti". "Takve se greške ne smeju da dogode dva puta", poručila je, aludirajući na odnose sa Rusijom, koje je bivša kancelarka Angela Merkel brižno negovala.

Foto Tanjug/AP

Olaf Šolc

Šolc i najmoćniji nemački privrednici, smatraju da je pogrešna politika prekidati ili smanjivati poslove sa Kinom, pa je i na nedavnom samitu evropskih lidera iz EU, nemački kancelar poručio da Evropa ne treba da se odvaja od Kine. Bilo je ideja da sa Šolcom putuje francuski predsednik Emanuel Makron, ali Nemci nisu pristali.

I dok u Nemačkoj Zeleni i liberali zagovaraju oštriji kurs Berlina prema Pekingu, Šolc je svestan da bi to pogoršalo ionako tešku ekonomsku situaciju u toj zemlji. Nedavno je nemačka vlada, na insistiranje kancelara, odobrila prodaju 24,9 odsto udela u terminalu hamburške luke kineskoj državnoj kompaniji "Kosko", iako su Kinezi tražili 35 odsto, pa posao još nije do kraja definisan. Kina je najveći trgovinski partner Nemačke, više od milion radnih mesta u Nemačkoj direktno zavisi od Kine, a industrija bi teško opstala bez kineskih baterija za električne automobile.

Zapad je i nakon kongresa KP nastavio sa optužbama kineskog vođstva zbog navodnog kršenja ljudskih prava, što je godinama taktika u pokušaju zaustavljanja brzog ekonomskog rasta Kine. Takvi tonovi ne dolaze samo iz Amerike, već i iz Evrope, ali Nemci ne mogu da krenu u neizvesnu avanturu bojkota Kineza, kao što je Evropa uradila sa Rusijom. Angela Merkel je deset puta bila u Kini, a izvoz u tu veliku zemlju spasao je nemačku ekonomiju više puta, što nije bila prepreka za vešte Kineze da sami proizvode ono što su pre uvozili iz Nemačke. Tako se i dugogodišnji nemački trgovinski suficit pretvorio u deficit, a mnoge nemačke kompanije vide Kineze kao konkurente kod kuće.

Razumniji Nemci su shvatili lošu lekciju sa sankcijama Rusiji, koja se kao bumerang vratila Evropi. Ponavljanje slične strategije sa Kinom bilo bi pogubno po najjaču evropsku ekonomiju, pa Šulc i moćni direktori idu u Peking da sa Sijem nastave dijalog i poslove, što je sa Kinezima 16 godina gradila, sada se već može reći, nenadmašna Angela Merkel.

NOVA STRATEGIJA PREMA PEKINGU

PARTNERI Olafa Šolca će, početkom iduće godine, predložiti novu strategiju prema Kini, koja bi uključivala poziv nemačkim industrijalcima da više sarađuju i sa drugim azijskim divovima. Nemci ne mogu bez Kineza, pa je i hemijski div BASF otvorio prvu od niza fabrika koju grade u južnoj Kini, a "Be-Em-Ve" uložio 3,7 milijardi evra u buduće poslove sa Kinezima.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)