KAKVA SUBINA ČEKA DOLAR: Američki analitičar o svetskoj rezervnoj valuti

P. Z. S. / ria.ru

28. 10. 2022. u 17:39

DOMINACIJA dolara u svetu će oslabiti kako sve više zemalja bude izražavalo nezadovoljstvo uticajem Sjedinjenih Država, rekao je stariji kolega Kristijan Viton u kolumni za The National Interest.

КАКВА СУБИНА ЧЕКА ДОЛАР: Амерички аналитичар о светској резервној валути

Foto: AP

-Dominacija američkog dolara je dugoročno dovedena u pitanje. Ne samo vladama Irana i Severne Koreje, već i Rusije, Kine, Saudijske Arabije i nekoliko drugih zemalja ne sviđa se moć koju Vašington ima zbog posedovanja najveće rezervne valute, napisao je autor.

Kako je primetio ekspert, Kina preduzima korake da se zaštiti od rizika finansijskih sankcija sličnih onima koje je Vašington uveo protiv Rusije, „uključujući eksproprijaciju deviznih rezervi Moskve bez presedana“.

Tako je Peking već smanjio svoje posedovanje američkih obveznica, uprkos stalnom gomilanju dolara kao rezultat neuravnotežene trgovine.

-Velike zemlje kao što su Brazil, Indija, Indonezija i zalivske države odbile su da se pridruže ekonomskim sankcijama Vašingtona i biće otvorene za valutni sistem koji manje zavisi od dolara, rekao je Viton.

On je takođe istakao da neke ruske banke sada mogu da prenose sredstva i izdaju kredite u juanima van zapadnog SVIFT mehanizma koji koristi većina banaka.

Autor je naveo primer Saudijske Arabije koja razmišlja da prihvati plaćanje nafte iz Kine u juanima umesto u dolarima.

-Ovo je veoma mali početak, ali je sasvim moguće da će biti više alternativa svim međunarodnim finansijskim transakcijama preko dolara, što će dovesti do smanjenja tražnje za njim u svetu, zaključio je Viton.

Posle početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu, što je dovelo do povećanja cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD. Pozivi na napuštanje ruskih energenata postali su sve glasniji. Predsednik Vladimir Putin je ranije rekao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za Zapad, a sankcije su zadale težak udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj zapadnih zemalja je da pogoršaju živote miliona ljudi. Ruske vlasti su više puta isticale da će Rusija rešiti sve probleme koje joj stvaraju neprijateljske države. U međuvremenu, na Zapadu su se više puta čula mišljenja da su antiruske sankcije neefikasne, da pogađaju zapadne zemlje i da ih treba ukinuti.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave