RUSIJI DA SE SUDI ZA RATNE ZLOČINE: Baltičke zemlje na samitu EU pozvale na formiranje specijalnog suda

Novosti online

21. 10. 2022. u 16:13

BALTIČKE zemlje zatražile su danas, drugog dana samita Evropske unije u Briselu, osnivanje specijalnog tribunala koji bi sudio o zločinima koje je počinila Rusija u Ukrajini.

РУСИЈИ ДА СЕ СУДИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ: Балтичке земље на самиту ЕУ позвале на формирање специјалног суда

Foto AP

"Treba apsolutno da razgovaramo o pravnom odgovoru na zločine koji su počinjeni i o osnivanju specijalnog suda koji će ih procesuirati", izjavila je premijerka Estonije Kaja Kalas.

Prema njenim rečima, ratni zločini spadaju u delokrug Međunarodnog krivičnog suda, ali o zločinima agresije (na Ukrajinu) treba da sudi samo specijalni tribunal.

Letonski premijer Krisjanis Karins takođe je pozvao Evropu da se ujedini i da "podrži Ukrajinu, ne samo da osudi Rusiju, već da počne da radi na formiranju suda koji će Rusiju pozvati na odgovornost za zločine koje trenutno čini u Ukrajini".

Estonija i Letonija su zajedno sa Litvanijom nedavno pozvale EU da pomogne Ukrajini da uspostavi takvu jurisdikciju, koja bi bila "komplementarna" Međunarodnom krivičnom sudu (MKS).

Češka, koja trenutno predsedava Savetom EU, takođe se izjasnila za stvaranje specijalnog tribunala, nakon što je otkriveno više stotina leševa zakopanih u blizini Izijuma, grada na istoku Ukrajine koji je bio u rukama Rusa, prenosi agencija Beta.

Zemlje EU nemaju zajednički stav o stvaranju takvog specijalnog tribunala, koji je u nekoliko navrata zatražio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju