KINESKI SAN ZAMENIO AMERIČKI: Jubilarni, 20. kongres Komunističke partije Kine pomno se prati u vodećim svetskim prestonicama

Jurica KERBLER

18. 10. 2022. u 08:00

SLIKOVITO, kako Kinezi vole, Si Đinping pozvao je juče, drugog dana 20. kongresa Komunističke partije Kine, sve građane da ostanu ujedinjeni pod vođstvom Partije, kao "komad tvrdog gvožđa", a njegov govor na samom početku kongresa izazvao je niz reakcija u celome svetu.

КИНЕСКИ САН ЗАМЕНИО АМЕРИЧКИ:  Јубиларни, 20. конгрес Комунистичке партије Кине помно се прати у водећим светским престоницама

Foto AP

Nikada do sada, čak ni u Maovo vreme, kongres kineskih komunista nije izazvao toliku pažnju međunarodne zajednice kao ovaj sada, na kojem će, kako se očekuje, Si dobiti treći mandat da vodi Partiju, ali i zemlju u razvijanju socijalizma sa kineskim karakteristikama.

Kongres se održava u vreme kada se beleži i značajan oporavak kineske ekonomije, posle zatvaranja mnogih delova zemlje zbog epidemije kovida i specifičnog oblika borbe protiv virusa. Zao Čenkvin, zamenik direktora Nacionalnog poverenstva za razvoj i reforme, na marginama kongresa izneo je podatke koji ukazuju da ekonomski rast napreduje, ne kao pre, ali znatno više u odnosu na prošlu godinu. Kinesko vođstvo fokusirano je i da se poboljša sposobnost obezbeđenja hrane iz vlastitih izvora, pre svega žitarica i poruka je sa kongresa da proizvodnja hrane ostaje čvrsto u kineskim rukama.

Policija i delegati u Pekingu, Foto AP

Reakcije na početak kongresa dolaze i iz Amerike, gde se pomno prati i analizira svaka Sijeva reč. "Njujork tajms" konstatuje da je današnja Kina, sa Sijem na čelu, samouverena zemlja koja je počela da se predstavlja kao alternativa Zapadu. Umesto o "američkom snu" danas se mnogo više priča o "kineskom snu", posle vekova nereda i kolonijalnog poniženja Kine.

- Sticanje kontrole nad teritorijom ... uključujući Tajvan, danas je ključno za kineski san.

Kao i obezbeđenje da Kina, a ne Sjedinjene Države, odlučuju o Aziji i šire - piše američki list.

"Njujork Tajms" priznaje da Kina pod vođstvom Sija nesumnjivo predstavlja "najozbiljniji izazov američkom globalnom vođstvu". Za Sija kaže da je "moderni car", najmoćniji čovek na svetu.

Za italijanski "Korijere dela sera" naglasak je na Sijevom upozorenju Americi da rešenje tajvanskog pitanja zavisi samo od kineskog naroda. Britanski "Gardijan" predviđa da će se ove nedelje dogoditi velika rekonstrukcija u vrhu KP Kine izborom 25 članova Politbiroa i sedmočlanog stalnog odbora koji je najmoćnije političko telo Kine.

Svi stariji od 68 godina moraće da se povuku, dok se očekuje da će petorica članova stalnog odbora Politbiroa, uključujući Sija, ostati na dužnosti. Isto tako se očekuje da će Si, ako bude izabran za treći mandat generalnog sekretara KP Kine, zadržati i dužnost predsednika Kine na izborima sledeće godine, kao i predsednika središnje vojne komisije.

"Gardijan" predviđa da će novi premijer biti Vang Jang, jedan od četvorice vicepremijera, koji slovi kao reformski političar. Na dužnosti će ostati, kako zapadni analitičari smatraju, i Sijev bliski saradnik i glavni savetnik za spoljnu politiku Vang Huning, koji zagovara jako centralno vođstvo, a ne kolektivno, kakvo je uvedeno posle smrti Mao Cedunga.

Zanimanje za kongres vlada i kod stanovnika Pekinga, koji međutim nisu raspoloženi da impresije iznesu brojnim izveštačima inostranih televizija i novina.

Foto AP

SAMO DIRIGENT ORKESTRA BEZ MASKE

AKO je suditi po prvim reakcijama posle Sijevog govora, ali i atmosfere u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, Kina neće odustati od rigoroznih mera u borbi protiv virusa. Svi delegati nose maske, čak i inostrani novinari, a toga je bio pošteđen samo dirigent Vojnog orkestra kineske vojske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!