"LIBIJSKA VLADA ODAVNO PRESTALA DA POSTOJI": Egipat i Grčka sporazume između Libije i Turske nazivaju nezakonitim

Novosti Onlajn

09. 10. 2022. u 19:55

MINISTRI spoljnih poslova Egipta Sameh Šukri i Grčke Nikos Dendijas nazvali su nezakonitim sporazume potpisane između Vlada nacionalnog jedinstva (GNU) Libije i Turske o saradnji u sektoru nafte i gasa.

ЛИБИЈСКА ВЛАДА ОДАВНО ПРЕСТАЛА ДА ПОСТОЈИ: Египат и Грчка споразуме између Либије и Турске називају незаконитим

Foto: EPA

Prošlog ponedeljka, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, koji je boravio u poseti Tripoliju, i ministarka spoljnih poslova PNU Najla Mankuš potpisali su memorandume o saradnji dve zemlje u sektoru nafte i gasa, uključujući zajednička geološka istraživanja.

Nakon potpisivanja sporazuma pojavio se tekst izjave predsedavajućeg Predstavničkog doma sa sedištem na istoku Libije Akile Saleha u kojoj je nazvao „nelegalnim svaki sporazum koji je Dbeibin kabinet potpisao u vezi sa istekom njegov mandat 24. decembra 2021. godine“.

- Ponovo smo potvrdili potrebu za povlačenjem svih stranih snaga i plaćenika iz Libije, a takođe smo istakli da vlada u Tripoliju, čiji je mandat istekao, nema pravo da zaključuje sporazume ili memorandume o razumevanju - rekao je Šukri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim Grčki pandan u Kairu. Dendias je takođe primetio da je sporazum "u suprotnosti sa principima UN ".

- Libijska vlada nacionalnog jedinstva odavno je prestala da postoji i ne predstavlja libijski narod i ne može da potpisuje ili obnavlja sporazume koji se tiču budućnosti zemlje - rekao je ministar.

U februaru je parlament koji zaseda na istoku Libije glasao za kandidaturu bivšeg ministra unutrašnjih poslova Fatija Bašagija za mesto premijera. U martu su ministri iz vlade koju je formirao Bašaga položili zakletvu pred parlamentom u gradu Tobruku .

Međutim, aktuelni šef vlade nacionalnog jedinstva Abdelhamid Dbeiba ranije je izjavio da neće prenositi vlast do predsedničkih izbora, koji su se pretvorili u dvojnost u zemlji. Bašaga je u maju, nakon neuspelog pokušaja da se kabinet locira u Tripoliju, najavio da će vlada početi sa radom u gradu Sirtu.

Turski predsednik Tajip Erdogan i bivši šef Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fajez Saraj, koji je kontrolisao samo deo teritorije Libije, potpisali su krajem novembra 2019. memorandum o pomorskim zonama i memorandum o vojnoj saradnji. - prenela je RIA.

BONUS VIDEO:

EKSPLOZIJA NA KRIMSKOM MOSTU: Jezivi prizori, gori vagon cisterna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)