DO NAFTE PREKO MAĐARSKE I DRAČA: Povezivanjem na "Družbu" imali bismo rusko "crno zlato"

S. B.

10. 10. 2022. u 08:00

ENERGETSKA kriza i rampa za rusku naftu koja stiže morem naterala nas je da razmišljamo o novom naftovodu.

ДО НАФТЕ ПРЕКО МАЂАРСКЕ И ДРАЧА: Повезивањем на Дружбу имали бисмо руско црно злато

Remont Gasovod "Družba", Foto Novosti

Najkraći put je priključak na "Družbu" u Mađarskoj. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je takođe i mogućnost izgradnje infrastrukture koja bi omogućila da u našu zemlju stiže "crno zlato" i preko Drača. Stručnjaci su jednoglasni - više krakova će nam omogućiti više dobavljača, bolju pregovaračku poziciju i mogućnost izbora u budućnosti.

Srbija će, kako je pre dva dana najavio predsednik Vučić, graditi 128 kilometara dug naftovod od Novog Sada do mesta Alđe, nedaleko od Segedina. Deo kroz Srbiju bi bio dugačak 104 kilometra. Koštao bi oko 100 miliona evra. On bi omogućio delimičan kapacitet za snabdevanje rafinerije u Pančevu. A obezbedio bi rusku naftu koja "Družbom" stiže u Evropu.

- U ovakvim vremenima uvek su u boljoj situaciji oni koji imaju različite pravce transporta bilo koje energije, pa i sirove nafte - objašnjava Ljubinko Savić, savetnik u Privrednoj komori Srbije.

- Diversifikacija sada još više dobija na značaju. Da smo imali taj krak ka Mađarskoj, a to je najkraći i najlogičniji put, ne bismo došli u situaciju da potencijalno ostanemo bez ruske nafte. To je ekonomski najopravdaniji pravac, da se zakačimo na "Družbu".

Ilustracija Novosti

Ministarstvo energetike je dan ranije, uz ovu, izašlo i sa drugom varijantom - povezivanjem na "Družbu" kod Budimpešte. Ta trasa bi bila 400 kilometara dugačka, a koštala bi najmanje oko 240 miliona evra.

- Krak "Družbe" se završava pored Budimpešte, u mestu Sašalombata - objašnjava Savić. - Mađarska verovatno ima neke manje sisteme naftovoda, manjeg kapaciteta, kojima bi se mogla dopremiti nafta do Segedina.

Predsednik Srbije ne isključuje mogućnost da naša zemlja, u dogovoru sa partnerima iz "Otvorenog Balkana", radi i na naftovodu ka Severnoj Makedoniji. On bi sezao do Drača i otvorio mogućnost da nam "crno zlato" stiže morem i preko ove albanske luke.

- Oba naftovoda bi bila veoma dobra stvar - smatra Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas. - Trenutno nam nafta stiže samo preko ostrva Krk i Jadranskog mora. Gradnja naftovoda od oko 120 kilometara ne traje dugo. Mogli bismo da ga završimo za godinu i po do dve. Dobro bi bilo da se gradi i ka Draču. Bilo bi odlično da može i sa pet strana da nam stiže nafta. Onda imate više ponuđača i u situaciji ste da pregovarate o povoljnijoj ceni.

Foto Tanjug

Sa ovom procenom slaže se i Ljubinko Savić.

- Nijedna balkanska zemlja nema svoju naftu - dodaje Savić. - Drač je još jedan pravac iz kojeg bismo mogli da je dopremamo. Da li je to Drač, ili luka u Crnom moru ili Egeju, nije bitno. Dobro je da imamo alternativu. Više pravaca podiže sigurnost. Konkurentnost snabdevanja omogućava da se pregovara koliko će koštati tranzitne takse. Infrastrukturni koridor je strateški bitan.

NAJDUŽI U EVROPI

NAFTOVOD "Družba" je najduži u Evropi. Proteže se kroz 4.000 kilometara, a napravljen je 1964. godine. Preko njega se iz Rusije godišnje prebaci 50 miliona tona nafte. Kreće iz Tatarstana, a prolazi kroz Belorusiju, gde se račva i gde se odvajaju dva kraka. Severni krak ide za Poljsku, Litvaniju, Letoniju i Nemačku, a južni u Ukrajinu, Češku, Slovačku i Mađarsku.

Foto Shutterstock

UCENE IZ "JANAFA"

UREDNICA sajta "Energija" Jelica Putniković pojasnila je da bi priključenjem na "Družbu" Srbija dodatno profitirala:

- Hrvatska, odnosno "Janaf", Srbiju su ucenjivali i višim cenama tranzita, jer nemamo drugi alternativni naftovod. Kada bismo izgradili "kopču" do Mađarske, imali bismo alternativni pravac snabdevanja i mogućnost da kalkulišemo koliko ćemo plaćati ovaj energent.

SKLADIŠTE

SRBIJA namerava da gradi i novo naftno skladište. Prema izjavama nadležnih, trenutne zalihe, u više rezervoara, pokrile bi dva meseca. Država oko gradnje novog, većeg, skladišta pregovara sa dva ponuđača. U igri je britanski investitor, ali i konzorcijum naftnih kompanija koje posluju u Srbiji. Novi objekat bi trebalo da obezbedi veće zalihe.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati