BORELJ O RATU U UKRAJINI: EU spremna na diplomatsko rešavanje sukoba u Ukrajini „ako okolnosti dozvole“

Novosti online

05. 10. 2022. u 21:21

ŠEF evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da Evropska unija planira da sredinom oktobra pokrene misiju za obuku ukrajinske vojske, dok je istovremeno istakao da je Brisel spreman na diplomatsko rešavanje sukoba u Ukrajini „ako okolnosti to dozvole“.

БОРЕЉ О РАТУ У УКРАЈИНИ: ЕУ спремна на дипломатско решавање сукоба у Украјини „ако околности дозволе“

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

-Na sledećem sastanku šefova inostranih poslova EU 17. oktobra, nadam se da ćemo moći zvanično da pokrenemo našu misiju za obuku oružanih snaga Ukrajine, istakao je zvaničnik.

Istovremeno, dodao je on, EU je kao i ranije spremna na postizanje diplomatskog rešenja, ukoliko okolnosti dozvole da se to uradi konstruktivno.

Prethodno je Borelj za francuski list „Žurnal dimanš“ izjavio da bi Ukrajina trebalo sama da odredi uslov za okončanje konflikta.

Ranije je Boreljova izjava da se „sukob u Ukrajini mora rešiti na bojnom polju“ bila predmet kritika u Rusiji. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da će EU uskoro ukinuti mesto šefa diplomatije, „jer EU već praktično nema sopstvenu spoljnu politiku, pošto je potpuno solidaran sa pristupima koje nameću SAD".

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi