BORELJ O RATU U UKRAJINI: EU spremna na diplomatsko rešavanje sukoba u Ukrajini „ako okolnosti dozvole“

Novosti online

05. 10. 2022. u 21:21

ŠEF evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da Evropska unija planira da sredinom oktobra pokrene misiju za obuku ukrajinske vojske, dok je istovremeno istakao da je Brisel spreman na diplomatsko rešavanje sukoba u Ukrajini „ako okolnosti to dozvole“.

БОРЕЉ О РАТУ У УКРАЈИНИ: ЕУ спремна на дипломатско решавање сукоба у Украјини „ако околности дозволе“

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

-Na sledećem sastanku šefova inostranih poslova EU 17. oktobra, nadam se da ćemo moći zvanično da pokrenemo našu misiju za obuku oružanih snaga Ukrajine, istakao je zvaničnik.

Istovremeno, dodao je on, EU je kao i ranije spremna na postizanje diplomatskog rešenja, ukoliko okolnosti dozvole da se to uradi konstruktivno.

Prethodno je Borelj za francuski list „Žurnal dimanš“ izjavio da bi Ukrajina trebalo sama da odredi uslov za okončanje konflikta.

Ranije je Boreljova izjava da se „sukob u Ukrajini mora rešiti na bojnom polju“ bila predmet kritika u Rusiji. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da će EU uskoro ukinuti mesto šefa diplomatije, „jer EU već praktično nema sopstvenu spoljnu politiku, pošto je potpuno solidaran sa pristupima koje nameću SAD".

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (2)

UNICREDIT PODRŠKA MALIM PREDUZETNICIMA: Biznis klijentima UniCredit Banke Srbija omogućen Tap on Phone - terminal na mobilnom telefonu