ISTORIJA SE PONAVLJA: Muškarac oštetio dve rimske biste u vatikanskom muzeju (FOTO)

Novosti online

05. 10. 2022. u 17:22

MUŠKARAC je danas srušio dve drevne rimske biste u vatikanskim muzejima, nanevši im umerenu štetu pre nego što ga je osoblje zaustavilo i policija uhapsila, rekao je izvor iz muzeja.

ИСТОРИЈА СЕ ПОНАВЉА:  Мушкарац оштетио две римске бисте у ватиканском музеју (ФОТО)

Foto: Shutterstock/Phuong D. Nguyen

Istraga je u toku, a koliko je poznato čovek je imao oko 50 godina i čudno se ponašao, prenosi Rojters.

Navodi se da je on oborio dve biste sa njihovih postolja u sali muzeja Kjaramonti, u kojoj se nalazi više od 1.000 komada, i jedna je od najvažnijih kolekcija rimskih portretnih bista.

Dodaje se da je osoblje muzeja ubrzo obuzdalo čoveka, a vatikanska policija je stigla nekoliko minuta kasnije i uhapsila ga.

Biste su oštećene, ali ne ozbiljno, rekao je izvor, dodajući da su već odvezene u muzejsku restauratorsku laboratoriju na popravku.

Rojters ističe da se na slikama, koje su snimili posetioci i objavili na društvenim mrežama, vide dve slomljene biste kako leže na mermernom podu.

Podseća se da se najozloglašeniji napad na umetnička dela u Vatikanu dogodio 1972. godine, kada je izvesni Mađar preskočio bočni oltar u bazilici Svetog Petra i čekićem udarao Mikelanđelovu statuu Pietu i tada joj je oštetio levu ruku i otkinuo nos i veo, a otada se ovo renesansno remek-delo nalazi iza neprobojnog stakla.

BONUS VIDEO:

SEĆANJE NA FILMSKU DIVU: Milena Dravić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZAHAROVA O IZJAVI BORELJA DA NA BALKANU NE ZNAJU KO JE PUTIN: Degradacija Zapada ne znači da je u toku isti proces i kod drugih naroda