"ISKLJUČITE SVE, NE JEDITE, ZATVORITE VRATA I PROZORE ": Ukrajinci objavili uputstvo u slučaju nuklearnog napada

Novosti online

04. 10. 2022. u 12:55

UKRAJINCI su objavili uputstvo za delovanje u slučaju nuklearnog napada, a najveći broj preporuka odnosi se na korišćenje preparata na bazi joda.

ИСКЉУЧИТЕ СВЕ, НЕ ЈЕДИТЕ, ЗАТВОРИТЕ ВРАТА И ПРОЗОРЕ : Украјинци објавили упутство у случају нуклеарног напада

Foto AP

Nakon sve glasnijih najava o mogućnosti pokretanja nuklearnog napada od strane Rusije, ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacionu bezbednost objavio je uputstva za građane o tome šta učiniti u slučaju nuklearnog napada. Centar je, zajedno s Državnim naučno-tehničkim centrom za nuklearnu i radijacionu bezbednost, izradio preporuke na temelju informacija iz Državne hitne službe, Ministarstva obrazovanja i nauke i policije.

U jednom delu uputstva se odnose na sprečavanje neprijatnih mirisa koje se sprovodi tek nakon zvaničnog obaveštenja o potrebi i opravdano je samo kada je zračenje prouzrokovano radiojodom.

Centar navodi da je u slučaju korišćenja tzv. prljavih bombi zabranjeno uzimanje preparata na bazi joda jer može izazvati nepopravljivu štetu organizmu. Prljava bomba ili uređaj za raspršivanje radiološkog oružja je oružje koje kombinuje radioaktivni materijal s uobičajenim eksplozivima.

Centar je naveo i kako konzumirati tablete od joda u slučaju napada: za bebe do jednog meseca se preporučuje doza od 16 mg, za decu od jedne do tri godine doza od 32 mg, za onu do 12 godina doza od 62,5 mg. Preporuka je da tinejdžeri, trudnice, dojilje i odrasli do 40 godina uzimaju 125 mg.

Ako se zateknete u stanu....

„Ako vas je nuklearna eksplozija zatekla u stanu, pobrinite se da vazduh spolja ne ulazi u prostorije kuće. Zatvorite sve prozore, vrata, ventilacijske otvore, isključite klimu i grejanje. Ako je moguće, premestite se u sobu bez prozora”, navodi se u preporukama.

Građanima je preporučeno da ostanu u skloništu 24 sata, osim ako vlasti ne savetuju drugačije.

„Nemojte jesti ni dirati ništa što bi moglo biti radioaktivno kontaminirano”, dodaje se. Nije preporučena ni konzumacija vode sa slavine dok ne stigne obaveštenje da je to sigurno.

Nuklearna eksplozija na otvorenom

Ako se građani nalaze na otvorenom u trenutku napada, mogu primetiti bljesak na nebu i savetuje se da nikako ne gledaju u tom smeru jer to može uzrokovati opekotine rožnjače, slepoću i opekotine oka.

„Zaustavite automobil na sigurnom mestu pored puta, zatvorite vrata i prozore, blokirajte ulazak vazduha. Ako je moguće, zaštite uši slušalicama – to je zaštita od barotraume. Usta i nos pokrijte maskom ili tkaninom i dišite kroz to dok ne budete u skloništu”, savetuje se.

Građanima je preporučeno da potraže sklonište u slučaju da ih eksplozija zatekne na otvorenom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

ALKOHOL I INTIMNI ODNOSI TOKOM POSTA? Teolozi objasnili da li je reč o grehu - od čega se treba strogo suzdršavati