GODIŠNJICA UJEDINJENJA U DRUGOM PLANU: Situacija u Ukrajini potisnula nemački nacionalni praznik

I.S.

03. 10. 2022. u 15:40

ŠIROM Nemačke je obeležena 32. godišnjica ponovnog ujedinjenja, a centar proslave bio je Erfurt, grad na istoku zemlje gde su boravili kancelar Olaf Šolc i predsednik Frank Valter Štajnmajer. Ove godine obeležavanje nacionalnog praznika bilo je svojevrsni presedan, jer u fokusu nije bila Nemačka, nego situacija u Ukrajini.

ГОДИШЊИЦА УЈЕДИЊЕЊА У ДРУГОМ ПЛАНУ: Ситуација у Украјини потиснула немачки национални празник

Foto Tanjug/AP

Pod okriljem manifestacija pod zajedničkim motom "Srasti zajedno" značajan datum u nacionalnoj istoriji poslužio je i kao prilika da se ukaže na navodnu činjenicu da "prošlost nije prošla" i da "se saznanje o neslobodi, samovolji i patnji pod režimom komunista mora preneti na sadašnje i buduće generacije".

Dnevnik Velt ističe "da je ruski napad pokazao da je braniocima slobode potrebna istorijska svest kao oruđe da našu demokratiju učini odbrambenom". U tekstu, posvećenom nacionalnom prazniku, ovaj list ističe da Putinovu objavu rata, takođe istorijski političku, mora pratiti istorijski politički utemeljena odbrana našeg liberalnog poretka. Na nacionalnom i evropskom nivou, za zajedničku budućnost potrebno je zajedničko pamćenje.

Velt, takođe, za, kako kaže, nemarno odbacivanje opravdanih bezbednosnih interesa naših poljskih i baltičkih partnera okrivljuje takozvani nemački romantizam i antiamerikanizam.

BONUS VIDEO - DELIMIČNA MOBILIZACIJA U TOKU: Novi regruti okupljaju se u Sevastopolju, Kemerovu i Jakutsku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest