ORBAN PORUČIO SA TRILATERALNOG SAMITA: "Od EU nismo nikada dobili pomoć, već samo tužbe"

Tanjug

03. 10. 2022. u 14:43

IZ BRISELA nikada nismo dobili nikakvu pomoć u vezi sa sprečavanjem ilegalne migracije, već samo kritike i tužbe, kritikovao je danas mađarski premijer Viktor Orban EU.

ОРБАН ПОРУЧИО СА ТРИЛАТЕРАЛНОГ САМИТА: Од ЕУ нисмо никада добили помоћ, већ само тужбе

Foto: Printscreen

Orban je, na zajedničkoj konferenciji za štampu posle trilateralnog samita sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da u okviru saradnje u oblasti unutrašnjih poslova svaka zemlja EU ima na raspolaganju određena sredstva namenjena za migraciju.

Istakao je da Mađarska za održavanje i izgradnju ograde nije dobila ništa iz Brisela.

- Štaviše, situacija je još gora. U Biselu nas teraju da primenimo pravila koja nisu u saglasnosti sa našom kulturom. Migraciona pravila sa kojim žele da tretiraju migraciju samo stvaraju probleme i neupotrebljivi su za nas. Kada upotrebljavamo naša pravila, oni se pozivaju na ljudska prava, pokreću postupke, tuže nas. Ne samo da ne dobijamo pomoć već nas sprečavaju u borbi protiv ilegalne migracije - bio je oštar Orban.

On je kazao da se slaže sa kancelarom Nehamerom kada kaže da Brisel treba da uspostavi novu politiku prema izbeglicama, ali dodaje da se ne može čekati, već je neophodno hitno delovanje.

Ukazao je da u suštini podržava Fronteks, ali da on sada više podseća na organizaciju za zaštitu migranata, nego na ono što treba da bude - zaštitnik spoljnih granica EU.

- Danas smo ovim sastankom mobilisali snagu za odbranu granica da bismo smanjili pritisak na nas i EU. Voleli bismo da postoji evropsko rešenje i da EU bude partner u tome, ali za sada Brisel samo koči - istakao je Orban.

Kancelar Nehamer je dodao i da su potrebna partnerstva i izvan EU, i da je dobro što je predsednik Srbije Vučić pozvan na sastanak, jer Zapadni Balkan je važan deo evropske politike.

Podvukao je da Srbija ne sme biti ostavljena sama u borbi sa pritiskom migracije, kao ni Severna Makedonija.

- Treba da promenimo u EU pravnu situaciju, a sve u smislu da mere budu efikasne. Tema raspodele migranata je nemoguća jer nema jedinstva u EU. Mi smo suočeni ove godine sa 57.000 zahteva za azil, i kako bismo mogli da primimo dalje izbeglice. Situacija je takva da najmanje 24 od 27 članica EU čini manje od nas u prihvatu tereta izbeglica - dodao je on.

Istakao je da je stanje takvo da se može reći da je „pet minuta pre 12“.

Predsednik Vučić je ukazao da Srbija nije članica EU, ali da je još od 2015. molio da dobije jasan stav Unije o migraciji.

- Nismo nikada dobili precizan stav EU - konstatovao je on.

BONUS VIDEO: 

DELIMIČNA MOBILIZACIJA U TOKU: Novi regruti okupljaju se u Sevastopolju, Kemerovu i Jakutsku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024