ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ БУДИМПЕШТЕ: Ситуација је грозна, тежа него што људи мисле, али лакше је кад имате пријатеље

Novosti online

03. 10. 2022. у 12:59 >> 13:41

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се на заједничкој конференцији за медије у Будимпешти после састанка са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном и савезним канцеларом Аустрије Карлом Нехамером.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ БУДИМПЕШТЕ: Ситуација је грозна, тежа него што људи мисле, али лакше је кад имате пријатеље

принтсцреен

Вучић је са Орбаном и Нехамером разговарао о мигрантској кризи, а тема о којој Нехамер разговара са мађарским колегом и Вучићем јесте заједничка акција против организованог криминала и кријумчарења.
Председник је говорио о мигрантској кризи и трилатералној сарадњи између земаља.

- Разговарали смо о свим важним и тешким питањима са којима се суочавамо. Сви смо притиснути, и то знају и Мађари и Аустријанци, а нарочито ми Срби. Биће тешко премостити јесен и зиму. Плашим се да ће још тежа бити наредна зима. Заједнички предузимамо акцију у области миграторне политике. Ми сада поново имамо раст избеглица из Сирије и других земаља, а сада имамо прилив и људи из Украјине и Руске Федерације. Желим да обавестим све да ће се Србија до краја године ускладити са визном политиком ЕУ па Србију неће моћи да користе као долазну земљу они који је користе као земљу на даљем путу ка западу – рекао је Вучић.

Како каже, Србија је специфичан случај, јер имамо раст доласка избеглица, који не само да долазе из Израела, Пакистана и осталих земаља, већ и из Русије и Украјине.

– То је не мали терет за једну малу земљу. Причали смо о миграцијама, и желим да обавестим све да ће се Србија до краја године ускладити са визном политиком Европске уније. Србија неће моћи да се користи као долазна земља… Људи у Београду не знају са колико проблема се суочава наша полиција, и сада смо решили да заједничким радом помогнемо и Аустрији и Мађарској и Србији – додао је Вучић.


У Београду ће бити потписан споразум и направљен акциони план.

- Решили смо да покушамо да заједничким радом помогнемо и Мађарској и Аустрији и Србији. Већ за неколико дана, 7. октобра, у Београду ћемо потписати споразум, а онда направити и акциони план - рекао је председник.


На питање новинарке о енергетској кризи и проблемима са руским гасом Вучић је рекао да је ситуација веома озбиљна и за грађане и за компаније.

- Најпре само једну ствар да кажем. Србија не жели да буде паркинг за мигранте, увек ћемо поштовати међународно право и разумети проблеме људи који су у тешкој ситуацији, али ћемо и сачувати безбедност. Људи још нису осетили праву кризу, али смо је осетили ми у државном апарату. Све што смо последњих година урадили како треба, што смо издигли земљу, све може да нестане за шест месеци, не нашом кривицом. Наша кривица је нула. Није питање да ли ћемо ми имати гаса за наша домаћинства, питање је шта ћемо са компанијама. Затвараће нам се у региону шопинг молови јер људи не могу да плате рачуне за енергију. Ми то и даље држимо као социјалну категорију, али држава губи новац. Не можемо да се мерима са Немцима и Французима, они могу компанијама да доставе паре. Наравно да смо разговарали о томе. Када би сутра наступио мир, скочио бих шест метара од радости, али то се неће десити. Ситуација је грозна, а биће још гора. Али лакше је кад имамо пријатеље и кад можемо једни другима да помогнемо колико год је то могуће - истакао је Вучић.

Председник о јачању долара и потенцијалној "мини" за Европу.

- Људи у Србији нису довољно приметили, ја молим ЕУ да уради све што може да ојача евро, јер је то следећа мина за све нас. Са растом долара нама расту и цене нафте. Долар је толико јак да ће Американци бити у позицији да купе све на европском тлу за мање новца него што су то могли раније. И ми који нисмо у еврозони ћемо да ослабимо, моја велика молба и Виктору и Карлу и свима у ЕУ да раде на томе да оснаже евро јер би то допринело и свим земљама Западног Балкана и целој Европи - истакао је Вучић.

Обраћање аустријског канцелара

 
Канцелар је почео обраћање са централном темом о мигрантској кризи.

- Наше државе то не чине само за нас, већ радимо то због борбе против организованог криминала и кријумчарења, као и у циљу смањења притиска на границама - рекао је Нехамер.

 

Нехамер је рекао да је у борби против илегалне миграције и трговине људима Србија важан партнер.


О односу Мађарске и Аустрије

- Израз који ми користимо за однос Мађара и Аустријанаца је "зетови", ми њих доживљавамо као зетове. Треба решити питање миграната и енергената, као и питања последица рата, а таква питања подразумевају сарадњу - рекао је Нехамер.

Када су у питању илегалне миграције, Србија се не сме изоставити.


- Србија не сме бити остављена сама у борби са притиском миграције, као ни Северна Македонија. На лицу места морамо да помогнемо да партнерство буде видљиво. На нивоу ЕУ треба да променимо ситуацију, због тога ово време захтева од нас да оно што спаја 27 земаља ЕУ јесте заједничка граница. Тема редистрибуције миграната је немогућа, јер немамо јединство. Ми као ЕУ смо преоптерећени - рекао је канцелар.
 


Обраћање Виктора Орбана

Принтсцреен

 

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да нису задовољни ситуацијом са мигрантима, али како је истакао, мађарски и српски граничари и воде борбу у спречавању илегалне миграције.

- Можемо само похвално говорити, али упрскос томе, ситуација је све тежа. Пажња је фокусирана на то. Ту је са једне стране руско-украјински рат, проблематика енергената и санкција. Нема довољно усмерене пажње на миграцију. Сада смо учинили покушај да се суочимо са том ситуацијом, и зато смо иницирали сусрет. Ми имамо две ситуације, ратом је дошло доста избеглица, а и наша јужна граница је под опсадом, где је било много покушаја илегалних миграција - рекао је Орбан.


- Ако бисмо променили правни систем ЕУ, што ја од срца желим, да захтев за азилом може да се поднесе само у хотспотовима који су ван ЕУ, а док се ти захтеви не обраде да не може да се ступи на тло ЕУ. Али, постоје земље које то не желе. Док смо на мртвој тачки, све је више илегалних миграната - рекао је Орбан.

На питање о енергетској кризи Орбан је рекао да док Мађарска има гас, имаће га и Србија.

- Наравно, ни ми не пливамо у гасу. Ми имамо добољне количине за 5-6 месеци, али слободно могу да кажем да док Мађарска има гаса, имаће га и Србија. Гас у Мађарску долази преко Србије, а то само диже на значају заједничке акције наших земаља. Ми са Србијом дугорочно радимо на енергетском систему. Што се тиче компанија, то је важан изазов за Европу. Ја сада обазриво говорим о томе, али Немачка је сада у стању да може да помогне својим компанијама, али нема решења за целу Европу. Богати ће помагати својим компанијама, али сиромашни то не могу и то ће нарушити европско јединство - рекао је Орбан.

О Европској унији и мигрантској кризи.

- Из Брисела никада никакву помоћ нисмо добили, што се тиче миграната. За изградњу ограде нисмо добили ништа. Миграциона правила ЕУ у овом региону стварају само проблеме. Они стално покрећу поступке за заштиту људских права, тако да не само да не добијамо помоћ, већ нас спутавају. Не можемо да седимо скрштених руку, у Бриселу се мора тражити нова политика што се тиче миграната. У Бриселу се не залажу за заштиту граница, већ за заштиту миграната - закључио је премијер Мађарске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

РУШИ МИ СЕ СВЕТ: Прво оглашавање Бекуте о Мркином тестаменту (ФОТО)