PA SLUŠAMO I MI AMERE! Izjava Milorada Dodika izazvala pometnju

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 09. 2022. u 07:50

IZJAVA Milorada Dodika, predsednika SNSD i srpskog člana Predsedništva BiH, na stranačkom skupu u Brčkom da "zna šta radi američki ambasador u BiH" i da sad, kako je Dodik rekao, "i mi njih slušamo i ne slušaju samo oni nas", odmah je preplavila sarajevske medije, koji su počeli da se utrkuju da istaknu u prvi plan kako je Dodik na američkoj crnoj listi, a sad prisluškuje i američkog amabasadora u BiH Majkla Marfija.

ПА СЛУШАМО И МИ АМЕРЕ! Изјава Милорада Додика изазвала пометњу

Foto: V.Tripić

Posebno su isticali da je Dodik ovo izjavio u istom danu kada se ambasador Marfi sastao u Banjaluci sa ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačom.

- Malo smo se uvežbali, pa i mi njih sad slušamo. Znam ja šta oni pričaju. To nije bilo moguće pre samo pet-šest godina. Nisi smeo pomisliti da slušaš američkog ambasadora, a mi ga samo "kliknemo". I mi znamo šta on radi. Mi smo država! - poručio je Dodik na stranačkom skupu u Brčkom.

Povodom Dodikove izjave usledilo je i reagovanje Ambasade SAD u BiH, iz kojeg se vidi da je Amerikancima više zasmetalo što je Dodik rekao da je Republika Srpska država nego što je izjavio da "sluša".

Ambasada SAD u BiH je u saopštenju povodom Dodikovih izjava navela: "Ono što kažemo u četiri oka je isto što kažemo i javno - SAD ostaju privržene suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH i mi ćemo odgovoriti na svaku destabilizirajuću, antidejtonsku aktivnost."

- Sva galama gospodina Dodika ne može promeniti fundamentalnu činjenicu da RS nije država. To je jedan od dva BiH entiteta. Njegova težnja za "nezavisnom Srpskom u BiH" ne štiti RS ili njene stanovnike, već se kocka sa njihovom budućnošću - poručeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Inače američki ambasador u BiH Majkl Marfi u sredu je boravio u Banjaluci i sastao se s ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačom. Nakon sastanka je saopšteno da su razgovarali o bezbednosnoj situaciji u Republici Srpskoj, a teme su bile i vladavina prava i značaj borbe protiv korupcije za budućnost Republike Srpske i BiH.

ISTO BILO I 2020. GODINE

DODIKU nije prvi put da spominje prisluškivanje, tako je u maju u 2020. godine, u zgradi Narodne skupštine, u prisustvu ministra policije Dragana Lukača rekao da "slušaju" Draška Stanivukovića i ostatak opozicije. Nakon brojnih reakcija na tu izjavu, Dodik je kazao da je to bio samo performans.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju