KINA UPOZORAVA TAJVAN: Borbeni avioni opet preleteli središnju liniju

Tanjug

03. 09. 2022. u 13:42

DVA kineska borbena aviona danas su prešla središnju liniju Tajvanskog moreuza, koji inače služi kao nezvanična barijera između dve strane, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

КИНА УПОЗОРАВА ТАЈВАН: Борбени авиони опет прелетели средишњу линију

Foto Tanjug/AP

U saopštenju je navedeno da je ukupno četiri kineska aviona i pet kineskih brodova otkriveno u aktivnostima oko Tajvana.

Peking, koji smatra Tajvan svojom teritorijom, organizuje vojne vežbe oko ostrva od početka avgusta, kao odgovor na posetu Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i drugih američkih zvaničnika.

Podsećamo, kineske vlasti su izjavile da su spremne da preduzmu odlučne kontramere nakon američkih planova da Tajvanu prodaju oružje u vrednosti od 1,1 milijardi dolara, saopštio je portparol kineske ambasade u Vašingtonu.

Prošlog meseca nekoliko američkih delegacija posetilo je Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, a to je pogoršalo tenzije između Pekinga i Vašingtona.

Predsedavajuća američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi boravila je na Tajvanu 2. i 3. avgusta, što je izazvalo nezadovoljstvo Kine i navelo Peking da započne vojne manevre oko ostrva. Kasnije je Tajpej posetilo nekoliko američkih senatora i guvernera.

Kina je te posete ocenila kao provokacije i mešanje u njena unutrašnja pitanja.

BONUS VIDEO:

KINESKI "TOP GAN": Aeromiting u Čangčunu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

HISTERIJA ZAPADA Lavrov: Insistiranje na porazu Rusije pokazuje njihovu agoniju