GAS ZBLIŽAVA ERDOGANA I IZRAELCE: Turska krči "veze" u Vašingtonu, Izraelci energetski put ka Evropi

D. D. S.

29. 08. 2022. u 12:23

NAJAVA da će Izrael i Turska normalizovati diplomatske odnose i razmeniti ambasadore usledila je nedugo pošto je Turska poboljšala odnose sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

ГАС ЗБЛИЖАВА ЕРДОГАНА И ИЗРАЕЛЦЕ: Турска крчи везе у Вашингтону, Израелци енергетски пут ка Европи

Foto: Depositphotos/Printscreen

 Jedan od najvažnijih faktora koji podstiču približavanje je prirodni gas, koji je Izrael otkrio kod svoje obale 2010, a ekonomski najisplativiji način da on stigne u Evropu je preko Turske.

Kako podseća američki "Forin polisi", poslednjih desetak godina odnosi su bili napeti zbog pristupa Izraela palestinskim teritorijama, posebno pojasu Gaze, dok je turska vladajuća Partija pravde i razvoja bila pokrovitelj Hamasa, militantne grupe koja vlada u toj oblasti. Turska je 2018. godine smanjila odnose sa Izraelom i proterala izraelskog ambasadora, a Izraelci su proterali turskog ambasadora.

Turska vlada je, međutim, shvatila da deeskalacija sa Izraelom i drugim regionalnim silama bolje služi njenim interesima, jer se suočava sa ekonomskim problemima i fokusira se na ključne probleme nacionalne bezbednosti, kao što su kurdski nacionalizam i odnosi sa Kiprom i Grčkom. Pošto se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan suočava i sa izborima u drugoj polovini 2023. godine, on traži bolje veze sa bivšim neprijateljima u nadi da će to pomoći da se poboljša turska ekonomija kroz investicije i poboljša položaj zemlje u istočnom Mediteranu.

Čini se, navodi "Forin polisi", da je Ankara manje zainteresovana za Izrael, nego kako bi obnavljanje diplomatskih veza moglo da poboljša njenu poziciju u Vašingtonu. Turska vlada veruje da će proizraelske grupe i jevrejske zastupničke organizacije pomoći Turskoj na Kapitol Hilu u vezi sa prodajom lovaca F-16 Turskoj i drugim pitanjima uvoza u Ankaru.

Za Izrael je oduvek bilo važno uspostavljanje odnosa sa nearapskim zemljama oko Bliskog istoka. Turska je važna za Izrael, jer omogućava nadzor obaveštajnih službi Irana. Izraelci se nadaju i da će poboljšane veze sa Turskom izvršiti pritisak na Hamas, koji je uspostavio prisustvo u Istanbulu i vodi operacije iz Turske u poslednjoj deceniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista