MAKRON: Ozbiljan problem ako Francuska i Britanija ne znaju da li su prijatelji ili neprijatelji

Novosti online

26. 08. 2022. u 15:43

EMANUEL Makron je nagovestio, nakon što je Liz Tras rekla da ne zna da li je francuski predsednik „prijatelj ili neprijatelj”, da će Francuska i Britanija možda ući u ozbiljne probleme, prenosi Gardijan.

МАКРОН: Озбиљан проблем ако Француска и Британија не знају да ли су пријатељи или непријатељи

Foto: Printskrin Youtube

Upitan da odgovori na te izjave Liz Tras, Makron je tokom službene posete Alžiru rekao da „nije dobro previše gubiti orijentaciju“.

Ako Francuska i Britanija „ne mogu da kažu da li su prijatelji ili neprijatelji – a to nije neutralan termin – onda smo na putu ka ozbiljnim problemima”, rekao je francuski predsednik.

Tras je u četvrtak na protestima u Norfolku rekla da će kao premijerka suditi o Makronu „delima, a ne rečima“.

Bivše visoke diplomate i bivši francuski ministar osudili su primedbe Liz Tras, rekavši da je neodgovorno da neko ko će verovatno biti sledeći britanski premijer omalovažava ključnog saveznika i da komentar dodatno šteti odnosima.

 - Francuska je naš najbliži odbrambeni i bezbednosni saveznik. Imamo 50 godina staru obavezu da testiramo naše nuklearne bojeve glave u Francuskoj. Vređati predsednika Francuske, zbijati šalu, upuštati se u glupo nabiranje poena za jeftin smeh, jednostavno je neodgovorno - piše Gardijan.

Tenzije koje su nagomilale tokom pet godina neraspoloženih pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU, pogoršane su nizom svađa preko Lamanša, uključujući prelaze migranata u malim čamcima, dozvole za ribolov i protokol Severne Irske.

Analitičari kažu da Pariz više ne veruje Londonu da će održati svoju reč, dok London veruje da je Pariz zainteresovan samo da ga kazni za Bregzit. 

Nade da bi se odnosi mogli poboljšati nakon odlaska Borisa Džonsona polako umiru.

BONUS VIDEO:

DEČAK PRELETEO SVET: Mladi pilot ušao u Ginisovu knjigu rekorda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!