KANDIDAT ZA BRITANSKOG PREMIJERA PRIZNAJE: Bilo je potpuno pogrešno zastrašivati ljudi, posledice su zataškane

Novosti online

25. 08. 2022. u 17:54

BIVŠI ministar finansija Riši Sunak , jedan od dva kandidata u trci za novog britanskog premijera, rekao je da je bila greška davati veća ovlašćenja naučnicima tokom pandemije korona virusa i da su negativne strane izolacije u Britaniji zataškane, prenosi Jutarnji.

КАНДИДАТ ЗА БРИТАНСКОГ ПРЕМИЈЕРА ПРИЗНАЈЕ: Било је потпуно погрешно застрашивати људи, последице су заташкане

Foto: Printskrin Youtube

Vladajuća Konzervativna partija bira novog lidera nakon što je premijer Boris Džonson bio primoran da podnese ostavku. Desetine ministara su uradile isto, protestujući zbog niza skandala i pogrešnih koraka rukovodstva.

Članovi stranke biraju između Sunaka i ministarke inostranih poslova Liz Trus.

Sunak je rekao da je vlada "pogrešila što je uplašila ljude" koronavirusom.

Takođe je rekao da mu je zabranjeno da razgovara o posledicama uvođenja ograničenja u vezi sa korona virusom, kao što su zdravstveni uticaj propuštenih lekarskih pregleda i produženje lista čekanja za Nacionalnu zdravstvenu službu države.

Sunak ističe da je bilo pogrešno dozvoliti 50-ak naučnika iz Naučne savetodavne grupe za hitne slučajeve, grupe koja je pomogla vladi da odgovori na epidemiju, da ima toliko uticaja na odluke poput zatvaranja škola.

 - Nije trebalo da ovlastimo naučnike na način na koji smo to uradili - objašnjava on.

Britanija je, pod Džonsonom, odlučila kasnije od većine evropskih zemalja da se zatvori zbog korona virusa. Nakon što je pretrpela jednu od najvećih stopa smrtnosti na početku pandemije, kasnije je postala jedna od prvih velikih ekonomija koja je ponovo otvorena.

Sunak, koji je prošlog meseca podneo ostavku iz Džonsonove vlade, sugerisao je da su škole mogle da ostanu otvorene tokom pandemije.

On je napomenuo da je tokom jednog sastanka pokušao da se suprotstavi zatvaranju škola, dodajući da je postao "veoma emotivan zbog toga".

 - Onda je nastala velika tišina - rekao je Sunak. 

BONUS VIDEO:

VUHAN PONOVO ZATVOREN: Mere zbog četiri nova slučaja Kovida

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)