IZRAELSKI TENK UPAO U SIRIJU: Incident na okupiranom Golanu, ruski oficir otkrio šta se desilo

Novosti online

16. 08. 2022. u 21:36

IZRAELSKI tenk je juče prešao liniju razgraničenja na okupiranoj Golanskoj visoravni, nakon čega je prkosno uperio top ka sirijskim položajima, rekao je kapetan prvog ranga Jevgenij Gerasimov, zamenik predsednika ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji.

ИЗРАЕЛСКИ ТЕНК УПАО У СИРИЈУ: Инцидент на окупираном Голану, руски официр открио шта се десило

Foto: Depositphotos

- U 13.00 časova 15. avgusta tenk Izraelskih odbrambenih snaga napustio je Tel el-Faras u pravcu naselja Es-Sabah, zatim u pravcu naselja Ajn-Ajsah, gde je stao na deset minuta, prkosno uperivši cev prema položajima Sirijske arapske armije iza linije razgraničenja "Bravo". Nakon toga je krenuo u suprotnom smeru - rekao je on na brifingu pozivajući se na izjave zvaničnika u Damasku.

Dodao je da su izraelske snage namerno prešle liniju razgraničenja "Alfa", koji "ne smeju da prelaze u skladu sa obavezama koje je Izrael preuzeo na sebe po rezoluciji Saveta bezbednosti UN".

Do 1967. Golanska visoravan je bila deo sirijske provincije Kuneitre, koju su naseljavali uglavnom Druzi, posebna etnokonfesionalna grupa Arapa.

Tokom Šestodnevnog rata 1967. godine, kao i četvrtog arapsko-izraelskog rata 1973. godine, dve trećine ove strateške teritorije je zauzeo Izrael.

Godine 1981. jevrejska država je jednostrano proglasila suverenitet nad regionom, ali Savet bezbednosti UN nije priznao ovu odluku. Tadašnji američki predsednik Donald Tramp je 25. marta 2019. godine priznao okupirani Golan kao izraelsku teritoriju.

Tokom rata u Siriji, visije koje Izrael ne kontroliše zauzele su antivladine grupe, a tek u leto 2018. ove oblasti su vraćene pod kontrolu Damaska. Sada se duž linije "Bravo", koja prolazi kroz istočni deo Golanske visoravni, nalaze vojna policija Oružanih snaga Rusije i jedinice sirijske vojske.

Odlukom UN iz 1974. određena je linija "Bravo" koju sirijske trupe ne smeju da pređu. Za drugu stranu sukoba, izraelsku vojsku, određena je slična linija – "Alfa" u zapadnom, višem delu regiona. Između njih je demilitarizovana zona pod odgovornošću misije UN.

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: HELIKOPTERI Mi-28 NA ZADATKU - Pogledajte snimke iz akcije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju