AMERIKANCI PROUČAVAJU IRANSKI ODGOVOR: Koje su tačke sporenja između Teherana i Vašingtona

Tanjug

16. 08. 2022. u 18:12

SAD proučavaju iranski odgovor na predlog Evropske unije o spašavanju nuklearnog sporazuma, deleći svoje stavove sa evropskim blokom, izjavio je danas portparol američkog Stejt departmenta, javio je Rojters.

АМЕРИКАНЦИ ПРОУЧАВАЈУ ИРАНСКИ ОДГОВОР: Које су тачке спорења између Техерана и Вашингтона

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Printscreen/

Iran je ranije danas saopštio da je uputio pisani odgovor za obnavljanje nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, preneo je AP.

Iranska državna novinska agencija IRNA nije iznela sve detalje o sadržini ovog odgovora, ali je sugerisala da Teheran i dalje ne prihvata predlog, uz posredovanje Evropske unije, uprkos upozorenjima da više neće biti pregovora.

- Razlike postoje u tri pitanja, u kojima su SAD pokazale verbalnu fleksibilnost, ali to bi trebalo da bude uključeno u tekst. Treće pitanje se odnosi na garantovanje nastavka sporazuma, što zavisi od prihvatanja realne situacije od strane Vašingtona - navodi se u izveštaju agencije IRNA.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian pozvao je prethodno SAD da pokažu fleksibilnost u rešavanju tri preostala pitanja, sugerišući da odgovor Teherana neće biti konačno prihvatanje ili odbijanje.

Diplomate i zvaničnici rekli su britanskoj novinskoj agenciji da, bez obzira da li Teheran i Vašington prihvate konačnu ponudu EU ili ne, nijedna strana verovatno neće proglasiti pakt "mrtvim", jer je njegovo održavanje u životu u interesu obe strane.

BONUS GALERIJA: Veliki požar na naftnoj rafineriji na Kubi

BONUS VIDEO: ZAPAD PREKO NOĆI "ZABORAVIO" MARIJUPOLj - U "Ukrajinskom Staljingradu" se gradi, rade pekare...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio