INCIDENT U EVROPSKOJ UNIJI: Poljska nije obavestila Nemačku o prirodnoj katastrofi na Odri

Novosti online

15. 08. 2022. u 13:03 >> 13:08

REZULTATI nemačke istrage o uzrocima masovnog pomora ribe biće poznati početkom ove nedelje, rekao je predstavnik nemačkog ministarstva Environment je rekao na brifingu u Berlinu.

ИНЦИДЕНТ У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Пољска није обавестила Немачку о природној катастрофи на Одри

foto: Epa

 - S naše tačke gledišta, sistem upozorenja nije funkcionisao. Prošle nedelje smo dobili informaciju o ovoj katastrofi, o uginuću ribe, a nisu bili dovoljno obavešteni od poljskih resora - rekao je portparol ministarstva.

Prema njegovim rečima, pomor ribe na nemačkoj strani granice zabeležen je 9. avgusta, do kada „nije bilo upozorenja sa poljske strane, iako se za pomor ribe znalo oko dve nedelje“. Kao rezultat toga, nemačka vlada je „ prekasno saznala za ove okolnosti“, dodao je on.

 - Aktivno radimo na istrazi ove strašne prirodne katastrofe koja se dogodila na međunarodnom nivou. U bliskom smo kontaktu i sa poljskim resorima i sa saveznim državama - rekao je portparol ministarstva i dodao da Nemačka sprovodi studiju. uzoraka vode i mrtve ribe, očekuje rezultat "početkom tekuće nedelje".

On je takođe demantovao izjave regionalnih vlasti da je zagađenje vode u Odri moglo biti posledica prodiranja žive. Prema rečima portparola ministarstva, ova opcija "ne dolazi u obzir".

Nemački mediji su prošle nedelje počeli da izveštavaju o masovnom pomoru ribe u saveznoj državi Brandenburg.

Trenutno se apeluje na stanovnike da ne plivaju u reci i prestanu da pecaju.

BONUS VIDEO:

PROBUDIO SE VULKAN NA ISLANDU: Snimak erupcije Fagradalsfjala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije