NEMAČKA PROSVETA PRED KOLAPSOM: Nedostaju nastavnici za integraciju dece ukrajinskih izbeglica

Novosti online

11. 08. 2022. u 08:28

AKUTNI nedostatak nastavnika u Nemačkoj se pojačao zbog intenzivnog priliva ukrajinskih izbeglica, piše list Di Velt .

НЕМАЧКА ПРОСВЕТА ПРЕД КОЛАПСОМ: Недостају наставници за интеграцију деце украјинских избеглица

Foto: Profimedia

Kako primećuju mediji, nemački školski sistem pati i od kadrovske „gladi“ i od organizacionog poremećaja: lokalni nastavnici nemaju dovoljno preporuka administracije.

 - Školsko obrazovanje za ukrajinsku decu obično zavisi od lokalnih uslova. Mnogo improvizacije, nema konkretnih proceduralnih uputstava iz Landera. Školska uprava pokušava da smesti decu u postojeće razrede dobrodošlice, ali u drugim slučajevima sve zavisi od mogućnosti dotične škole, koji nastavni planovi i programi, od kojih neki pojedinačni, mogu biti ponuđeni ukrajinskim učenicima - kaže autor članka.

Članica Unije za obrazovanje i nauku Anja Benzinger-Štolce rekla je novinarima da je kadrovska kriza uticala na mogućnost integracije izbeglica u nemačko okruženje, gde je teško izbeći nejednakost. 

 - Nedostatak nastavnika u školama je ozbiljan i najviše pogađa one kojima je potrebna posebna podrška ili koji nemaju podršku kod kuće. Uspeh u školi u Nemačkoj i dalje zavisi od socijalnog porekla - naglasila je ona.

Čitaoci publikacije su reagovali na objavu, potvrđujući ozbiljnost obrazovne krize u Nemačkoj. 

Mnogi su preneli sopstveno iskustvo, napominjući da je talas izbeglica iz Ukrajine samo povećao opterećenje nastavnika.

Nemačka se ranije suočila sa nedostatkom mesta za izbeglice iz Ukrajine, usled čega je nekoliko opština i država uvelo moratorijum na prihvat migranata. 

Konkretno, Saksonija više nema dovoljno sredstava za isplatu socijalnih davanja. 

U nekim gradovima Severne Rajne-Vestfalije, kao što je Bilefeld, takođe je prekoračen dozvoljeni prag za prijem migranata, pa se posetioci preusmeravaju u hostele u Bohumu . 

Zauzvrat, vlasti Bavarske su saopštile da neće moći da registruju izbeglice, a sada ih šalju u druge savezne države.

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZAUSTAVITE SE: Guteres - Krajnje je vreme da se zaustavi opasan krug odmazdi na Bliskom istoku