VRUĆ OBRUČ OKO TAJVANA: U kineskoj vojnoj vežbi učestvovalo 100 aviona i 10 ratnih brodova

Novosti online

05. 08. 2022. u 17:59

KINA je u petak saopštila da je više od 100 ratnih aviona i 10 ratnih brodova učestvovalo u vojnim vežbama oko Tajvana tokom protekla dva dana, dok je najavila sankcije predsednici Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi zbog njene posete tom samoupravnom ostrvu ranije ove nedelje.

ВРУЋ ОБРУЧ ОКО ТАЈВАНА: У кинеској војној вежби учествовало 100 авиона и 10 ратних бродова

Foto Tanjug/AP

Zvanična novinska agencija Sinhua saopštila je u petak da su lovci, bombarderi, razarači i fregate korišćeni u, kako je nazvala, „zajedničkim operacijama blokade“ koje se odvijaju u šest zona kod obala Tajvana, koji Kina smatra svojom teritorijom.

Vojna komanda istočnog ratišta takođe je ispalila nove verzije projektila za koje je rekla da su „precizno“ pogodile neidentifikovane ciljeve u Tajvanskom moreuzu.

Među njima su bili projektili ispaljeni preko Tajvana u Pacifik, rekli su vojni oficiri državnim medijima.

Vežbe, koje je Sinhua opisala kao da se održavaju u „neviđenim razmerama“, odgovor su Kine na ovonedeljnu posetu Pelosije Tajvanu. Ona je najviši američki političar koji je posetio Tajvan u poslednjih 25 godina.

Kina je objavila neodređene sankcije Pelosi i njenoj porodici. Takve sankcije su uglavnom simbolične prirode.

U saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Pelosi zanemarila ozbiljnu zabrinutost Kine i odlučno protivljenje njenoj poseti. Pelosijevu posetu je nazvao provokativnom i rekao da ona podriva suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

Kina se protivi da Tajvan ima sopstvene angažmane sa stranim vladama.

Foto: Shutterstock

Na kineskoj obali preko puta Tajvana, turisti su se okupili u petak kako bi pokušali da vide bilo koji vojni avion koji je krenuo ka području za vežbanje.

Mogli su se čuti borbeni avioni kako lete iznad glave, a turisti koji su se fotografisali skandirali su: „Vratimo Tajvan nazad“, gledajući u plave vode Tajvanskog moreuza sa ostrva Pingtan, popularnog slikovitog mesta.

Insistiranje Kine da je Tajvan njena teritorija i pretnja da će upotrebiti silu kako bi ga stavila pod svoju kontrolu, bila je istaknuta u propagandi vladajuće Komunističke partije, obrazovnom sistemu i medijima pod potpuno državnom kontrolom tokom više od sedam decenija otkako su strane podeljene usred građanskog rata 1949. godine.

Stanovnici ostrva se velikom većinom zalažu za održavanje statusa kvo de fakto nezavisnosti i odbacuju zahteve Kine da se Tajvan ujedini sa kopnom pod komunističkom kontrolom.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kina je u petak ujutro poslala vojne brodove i ratne avione preko srednje linije Tajvanskog moreuza, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane, prelazeći ono što je decenijama bilo nezvanična tampon zona između Kine i Tajvana.

Pet projektila koje je Kina ispalila od početka vojnih vežbi u četvrtak sletela je na japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu kod Haterume, ostrva daleko južno od glavnih japanskih ostrva, rekao je japanski ministar odbrane Nobuo Kiši. On je rekao da je Japan protestovao zbog sletanja raketa na Kinu kao „ozbiljne pretnje nacionalnoj bezbednosti Japana i bezbednosti japanskog naroda“.

Japansko ministarstvo odbrane je kasnije saopštilo da veruje da su druge četiri rakete, ispaljene sa kineske jugoistočne obale Fudžijana, preletele Tajvan.

BONUS VIDEO:

RAKETIRAN HOTEL "DOMBAS PALAS": Nastradala jedna osoba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!