AMERIČKI GENERAL PLAŠI SVET PEKINGOM: Kineska vojska je agresivnija i opasnija

Tanjug

24. 07. 2022. u 19:08

KINESKA vojska je postala znatno agresivnija i opasnija u poslednjih pet godina, izjavio je danas u Indoneziji načelnik Združenog generalštaba američke vojske, general Mark Milej.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ПЛАШИ СВЕТ ПЕКИНГОМ: Кинеска војска је агресивнија и опаснија

Foto: Tanjug/AP

On je rekao da je broj presretanja kineskih aviona i brodova u pacifičkom regionu od strane SAD i drugih partnerskih snaga značajno povećan, a da je i broj nesigurnih interakcija porastao u sličnim razmerama, preneo je AP.

-Poruka je da je kineska vojska, u vazduhu i na moru, postala primetno agresivnija u ovom konkretnom regionu, rekao je Milej, koji je nedavno zatražio od svog osoblja da prikupi detalje o interakcijama između Kine i SAD i drugih u regionu.

Njegova izjava data je u trenutku kada SAD udvostručuju napore da ojačaju odnose sa pacifičkim državama kao protivtežu Kini, koja pokušava da proširi svoje prisustvo i uticaj u regionu, navela je američka agencija.

Bajdenova administracija smatra Kinu svojom rastućom opasnošću i primarnim dugoročnim bezbednosnim izazovom Amerike.

Milijevo putovanje u region ima za fokus Kinu kao pretnju.

On će naredne sedmice prisustvovati sastanku načelnika odbrane Indo-Pacifika u Australiji, gde će ključne teme biti eskalirajući vojni rast Kine i potreba da se održi slobodan, otvoren i miran Pacifik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)