PUTIN KRČI NOVI TRANSPORTNI KORIDOR: U Teheranu održan susret predsednika Rusije, Turske i Irana

B. VLAHOVIĆ

20. 07. 2022. u 06:30

PRDSEDNIK Rusije Vladimir Putin juče je boravio u Teheranu, gde je održan susret u kome su učestvovali, kao domaćin, predsednik Irana Ebrahim Raisi i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

ПУТИН КРЧИ НОВИ ТРАНСПОРТНИ КОРИДОР: У Техерану одржан сусрет председника Русије, Турске и Ирана

Foto: AP

Ta trojka je pre pet godina u glavnom gradu Kazahstana Astani tražila način da se reši konflikt u Siriji, pa se u najavi ovog sastanka govorilo da će se on održati u "astanskom formatu".

Uoči susreta, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je za iransku državnu televiziju kazao da će glavna tema razgovora biti međusobna ekonomska i druga saradnja tri države. U Teheranu je predsednik Putin imao odvojene dvostrane susrete sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem i vrhovnim rukovodiocem Irana Ali Hameneimom, a zatim i sa predsednikom Turske Tajipom Erdoganom.

Putin je sa rukovodstvom Irana razgovarao i o iranskom atomskom programu. Iran je za Rusiju važan partner i postoji stalna spoljnopolitička koordinacija o aktuelnim međunarodnim pitanjima. Godinama se uspešno razvijaju ekonomske i kulturno-humanitarne veze. Lani se trgovinska razmena Rusije i Irana povećala za 81,4 odsto i dostigla 4,1 milijardu dolara. Ove godine do juna je dodatni rast bio 38 procenata. U toku je realizacija projekta gradnje atomske centrale Bušer, a na pet nalazišta nafte u Iranu zajednički se podiže nivo proizvodnje. Projekat gradnje termoelektrane Sirik na obali Persijskog zaliva realizuje se na osnovu ruskog kredita. Rusi u Iranu takođe elektrifikuju železnicu.

Putin je sa Erdoganom razgovarao o ključnim pitanjima rusko-turske saradnje. Bilo je reči i o izvozu ukrajinske pšenice iz crnomorskih luka. Trgovinska razmena Rusije i Turske porasla je lani za 57 odsto i dostigla 33 milijarde dolara. U razdoblju od januara do aprila u odnosu na lani trgovina je porasla dva puta.

Foto: AP

Ruski gas se transportuje preko dva gasovoda "Plavi tok" i "Turski tok". Nastavlja se gradnja atomske centrale "Akuja", koja se podiže na račun ruskog kredita. Planira se da prvi reaktor proradi 2023. godine.

Rusija namerava da menja odnos prema Iranu. U Teheranu su već pripremili projekat strateške saradnje za narednih 20 do 25 godina. On bi mogao biti potpisan već ove godine. Iran je zainteresovan za širenje saradnje sa Rusijom. Rukovodstvo u Teheranu želi da se pridruži organizaciji BRIKS.

Sve više se govori o transportnom koridoru sever-jug, koji bi spojio Rusiju sa iranskim lukama. Taj pravac bi išao preko Kaspijskog mora, a bio bi važan za Rusiju zbog trgovine sa Azijom i Bliskim istokom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!