BRITANSKI ADMIRAL O "RUSKOJ OPASNOSTI": Oni su i dalje najveća pretnja, tako će biti još decenijama

Novosti online

17. 07. 2022. u 17:33

BRITANSKA vojna komanda smatra da će Rusija biti pretnja za Veliku Britaniju i narednih decenija, rekao je načelnik štaba oružanih snaga te zemlje admiral Toni Radakin za Bi-Bi-Si.

БРИТАНСКИ АДМИРАЛ О РУСКОЈ ОПАСНОСТИ: Они су и даље највећа претња, тако ће бити још деценијама

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

- Izazov koji Rusija predstavlja trajaće mnogo duže od 2022, 2023. ili 2024. Trajaće duže - rekao je Radakin.

- Potencijalno govorimo o decenijama tokom kojih će Rusija i dalje predstavljati pretnju. To je jasno naglašeno u dokumentu koji smo predstavili prošle godine, i verujem da je sada pretnja povećana zbog rata u Ukrajini.

Radakin je takođe naglasio da London trenutno vidi Rusku Federaciju kao najozbiljniju pretnju za svoju bezbednost, iako kineska politika izaziva zabrinutost kod britanske vojske.

- Kratkoročno gledano, izgleda da je pretnja od ruskih kopnenih snaga smanjena, ali Rusija ostaje nuklearna sila, ima sajber sposobnosti, sposobnosti u svemiru i ima posebne planove kojima može da ugrozi podvodne kablove, kojima se informacije prenose širom sveta - rekao je Radakin.

Ranije ove nedelje, u intervjuu za "Ekonomist", admiral je rekao da, po njegovom mišljenju, "Rusija ne želi nuklearni rat" i otvoreni sukob sa NATO-om.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: KAKO DELUJE TOS-1A - Snimak lansiranja projektila sa višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove